Πολιτική
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 13:53

Προσωρινό το κρατητήριο στον Ασπρόπυργο

Προσωρινού χαρακτήρα θα είναι το κρατητήριο για τους αλλοδαπούς παραβάτες των Ολυμπιακών Αγώνων στον Ασπρόπυργο, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού Αττικής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο κ. Παπαληγούρας χαρακτήρισε ως απολύτως ανακριβείς τις αναφορές περί δημιουργίας «αποθηκών ανθρώπων» για ζητιάνους, μετανάστες και τοξικομανείς εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε τέτοιου τύπου λύση επειδή οι φυλακές μας ασφυκτιούν», τόνισε ο κ. Παπαληγούρας και διευκρίνισε ότι ο εν λόγω χώρος προορίζεται μόνο για όσους ξένους παραβατήσουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι η κράτησή τους εκεί θα είναι προσωρινή και πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι πέντε χιλιόμετρα μακριά από την κατοικημένη περιοχή, κρυμμένος μέσα στους λόφους, και δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε πάντως πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε κόντρα στην τοπική κοινωνία και ότι σε περίπτωση που οι τοπικοί φορείς αρνούνται μια τέτοια προσωρινή εγκατάσταση, έχουμε και άλλες λύσεις που μπορούμε να καταφύγουμε». Δήλωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν πόλεις και περιοχές που θέλουν να παραχωρήσουν υπάρχοντα κτίρια για την εξασφάλιση προσωρινής κράτησης αλλοδαπών-παραβατικών»

Από την πλευρά του, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι υπήρξε σύγχυση γύρω από το χειρισμό της υπόθεσης, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και γνωστοποίησε ότι συνέρχονται τις επόμενες ημέρες τα δημοτικά συμβούλια Ασπροπύργου και Ελευσίνας καθώς και το νομαρχιακό συμβούλιο. Υποστήριξε επίσης ότι μεταξύ της εγκατάστασης και της περιοχής του σχεδίου πόλεως βρίσκονται περί τους 17.000 Πόντιους που έχουν χτίσει αυθαίρετα σπίτια αλλά και σχολεία και εκκλησίες. «Υπάρχουν και επαρχιακές πόλεις με εγκαταλειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε τέτοιους χώρους κράτησης και η τοπική κοινωνία θα μπορούσε να δεχθεί τέτοια εξέλιξη» είπε ο κ. Πάγκαλος.

Στην απάντησή του ο κ. Παπαληγούρας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η εγκατάσταση θα είναι προσωρινή, κάτι που -όπως είπε- προκύπτει από το παραχωρητήριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και από το γεγονός ότι δεν προβλέπονται οργανωμένα μαγειρεία και θέρμανση. Δεν σχεδιάζεται η παραμονή των κρατουμένων «πέραν του Οκτωβρίου» συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.