Πολιτική
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 14:24

Βασικές ρυθμίσεις του ν.σ. για την εκπαίδευση

Τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που καταθέτει απόψε στη Βουλή και αναφέρεται σε θέματα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται από του χρόνου οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Β' Λυκείου, ενώ περιορίζονται σε έξι από εννέα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄Λυκείου. Τα μαθήματα καθορίζονται με απόφαση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που θα υποβάλει στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και θέματα όπως οι διορισμοί των εκπαιδευτικών σε ποσοστό 60% από επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 40% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.

Επιπρόσθετα, διορίζονται το αργότερο μέχρι το σχολικό έτος 2007-2008 οι αναπληρωτές του ενιαίου πίνακα που στις 30 Ιουνίου 2004 συμπληρώνουν πραγματική προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομίσθιου τουλάχιστον 30 μηνών.

Ακόμη λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να διορίζονται από ειδικό πίνακα οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, παρατείνεται κατά ένα έτος η εφαρμογή του προγράμματος Ολυμπιακή Εκπαίδευση, ενώ τέλος κατοχυρώνεται νομοθετικά το πρόγραμμα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι για τη συνέχισή του.