Κόσμος
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2004 09:12

Συνεργασία Μπους και Σαρόν με Αραφάτ ζητάει ο Κλίντον

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν με τον Γιάσερ Αραφάτ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,Μπιλ Κλίντον σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπους και ο ισραηλινός πρωθυπουργός κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι μπορούν να παρακάμψουν τον βετεράνο παλαιστίνιο ηγέτη. «Πρέπει να εργαστούν μαζί του για την επίτευξη συμφωνίας εκτός κι αν πιστεύουν ότι θα βρουν καλύτερο εταίρο στους κάλπους της Χαμάς», τόνισε ο Κλίντον.

Σύμφωνα με τον Κλίντον, η προσπάθεια του Ισραήλ, την οποία στήριξε ο Μπους, για να παραμεριστεί ο Αραφάτ και τη διαπραγμάτευση με έναν νέο παλαιστίνιο πρωθυπουργό-τον Αμπού Μάζεν αρχικά- ήταν «ένα βήμα πολύ μακρινό» που δεν μπορούσε να αποτελέσει άμεσα εναλλακτική λύση.

«Η εξουδετέρωση του Αραφάτ δεν μπορεί να συμβεί καθώς εξακολουθεί να ελέγχει τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων ασφαλείας», τόνισε ο Κλίντον προσθέτοντας ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης «είναι πολύ έξυπνος».