Το κλείσιμο μέρους των χερσαίων συνόρων της Λιβερίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα. Έκκληση ΠΟΥ για άμεση περίθαλψη από τα πρώτα συμπτώματα για όσους ασθενούν.
Το κλείσιμο μέρους των χερσαίων συνόρων της Λιβερίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα. Έκκληση ΠΟΥ για άμεση περίθαλψη από τα πρώτα συμπτώματα για όσους ασθενούν.
«Όλα τα σύνορα της Λιβερίας θα κλείσουν, με εξαίρεση τα βασικά σημεία εισόδου» στη χώρα, ανέφερε η κ. Σίρλιφ σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προέδρου, τα σημεία εισόδου που δεν επηρεάζονται από το μέτρο του κλεισίματος είναι το διεθνές αεροδρόμιο Ρόμπερτς της Μονρόβιας, το αεροδρόμιο Τζέιμς Σπρινγκς Πέιν και τρεις σημαντικές χερσαίες πύλες εισόδου: η Φόγια και η Γάντα (σύνορα με τη Γουϊνέα) και το Μπο Ουοτερσάιντ (μεθόριος με Σιέρα Λεόνε).
«Σε αυτές τις πύλες εισόδου θα εγκατασταθούν κέντρα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου» και στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής ελέγχου της μετανάστευσης, όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα ή εξέρχονται θα υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, διευκρίνισε η πρόεδρος.
Σύμφωνα με την ίδια, σε συνολικά 7 από τις 15 επαρχίες της Λιβερίας έχουν εντοπιστεί κρούσματα της επιδημίας που μαίνεται από τις αρχές του έτους στη δυτική Αφρική. Οι πληγείσες περιοχές είναι οι «Λόφα, Μοντσεράντο, Μπονγκ, Μπόμι, Γκραντ Γκέντε και Μαργκίμπι, Νίμπα».
Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Από την πλευρά του ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση οι ασθενείς να μεταβαίνουν για νοσηλεία αμέσως μόλις αντιληφθούν τα πρώτα συμπτώματα
«Πρέπει να σταματήσουμε να μεταδίδουμε το μήνυμα κατά το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Όσο γρηγορότερα οι ασθενείς πηγαίνουν να νοσηλευτούν σε ασφαλή νοσηλευτικά κέντρα τόσο περισσότερο έχουν ελπίδες να πάρουν εξιτήριο και να μη μεταδώσουν την ασθένεια στους δικούς τους» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ, ο Τάρικ Γιασάρεβιτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική που ακολουθεί ο οργανισμός δεν έχει αλλάξει από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, δύο ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στο Λάγκος, την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας και μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής (20 εκατομμύρια κάτοικοι).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έως την 20ή Ιουλίου, είχαν αναφερθεί 1.093 καταγεγραμμένα κρούσματα Έμπολα, 660 εκ των οποίων είναι θανατηφόρα.
Στη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί 454 κρούσματα, 219 εκ των οποίων θανατηφόρα, στη Γουϊνέα 415 κρούσματα, εκ των οποίων 319 θανατηφόρα και στη Λιβερία 224, από τα οποία τα 127 ήταν θανατηφόρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο