Κόσμος
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2004 12:04

Αρχισαν οι ακροάσεις τριών αμερικανών στρατιωτών για το Αμπου Γκράιμπ

Αρχισαν σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη οι προκαταρκτικές ακροάσεις τριών αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι κατηγορούνται για κακοποίηση ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ.

Πρόκειται για τους λοχίες Τζαβάλ Ντέιβις 26 χρόνων, Ιβάν Φρέντερικ 37 και Τσαρλς Γκράνερ 35 ετών, οι ακροάσεις των οποίων μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τρεις ημέρες.

Οι ακροάσεις αυτές προηγούνται της δίκης των τριών στρατιωτών ενώπιον στρατοδικείου και δίνουν τη δυνατότητα στους κατηγορουμένους να ορίσουν την γραμμή υπεράσπισής τους. Μάλιστα ο πρόεδρος του δικαστηρίου επέτρεψε στην υπεράσπιση του Τζ. Ντέιβις να καλέσει ως μάρτυρα ακόμα και το στρατηγό του αμερικανικού στρατού, Ρικάρντο Σάντσεζ.

Ο δικηγόρος του Τζαβάλ Ντέιβις δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει να καταθέσουν ως μάρτυρες ο αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, οι οποίοι –όπως ισχυρίστηκε- παραμέρισαν τη Συνθήκη της Γενεύης (για τους αιχμαλώτους πολέμου) «για τον πόλεμό τους κατά της τρομοκρατίας». «Ο Μπους έβγαλε λόγο κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και είπε ότι η Συνθήκη της Γενεύης δεν εφαρμόζεται πια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Πολ Μπέργκριν και σημείωσε ότι ο πελάτης του λάμβανε σε καθημερινή βάση διαταγές να κακομεταχειρίζεται τους ιρακινούς κρατουμένους, ώστε να αποσπάσει πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου ο στρατιώτης Τζέρεμι Σίβιτς –αφού δήλωσε ένοχος- καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε φυλάκιση ενός έτους (η ανώτατη ποινή που μπορούσε να επιβληθεί) για την ανάμιξή του στα βασανιστήρια και τις κακοποιήσεις σε βάρος των κρατουμένων του Αμπου Γκράιμπ.