Κόσμος
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 13:13

Γάζα: Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι εν μέσω έντονων προσπαθειών για εκεχειρία

Οι προσπάθειες για την σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς εντείνονται, καθώς ο αριθμός των νεκρών, μετά από 18 ημέρες στριατιωτικών επιχειρήσεων, έχει ξεπεράσει τους 800 Παλαιστίνιους και τους 34 Ισραηλινούς.

Οι προσπάθειες για την σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς εντείνονται, καθώς ο αριθμός των νεκρών, μετά από 18 ημέρες στριατιωτικών επιχειρήσεων, έχει ξεπεράσει τους 800 Παλαιστίνιους και τους 34 Ισραηλινούς.

Το Ισραήλ συνέχισε την επίθεση με πυροβολικό και αεροπορικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες της Χαμάς ακούστηκαν σε ισραηλινές πόλεις την Παρασκευή το πρωί.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συζητήσει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για επτά ημέρες, το οποί στηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Οι περισσότεροι εκ των 800 Παλαιστίνιων νεκρών είναι άμαχοι, ενώ 32 εκ των 34 νεκρών του Ισραήλ είναι στρατιώτες. Τη ζωή του έχει χάσει επίσης και ένας Ταϊλανδός εργάτης, ο οποίος δούλευε στο Ισραήλ.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινό κτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ το οποίο λειτουργούσε ως καταφύγιο στη Γάζα.

Το χτύπημα προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους, αλλά και στον ΟΗΕ, με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι Μουν να το χαρακτηρίζει «εντελώς απαράδεκτο».

Οι κηδείες τουλάχιστον 10 εξ όσων έχασαν τη ζωή τους στο χτύπημα έγιναν νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Εικόνες από τη Γάζα έδειχναν ανθρώπους να θρηνούν το άψυχο σώμα αγοριού ενός έτους, το οποίο περιέφεραν στους δρόμους πριν το εναποθέσουν στο χώρο ταφής.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ, το οποίο απαντά ότι δεν στόχευσε το καταφύγιο και ισχυρίζεται ότι μαχητές της Χαμάς έβαλλαν εναντίον στρατιωτών του από το σημείο.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την στρατιωτική του επιχείρηση στις 8 Ιουλίου με διακηρυγμένο στόχο να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς που της επιτρέπουν να εκτοξεύει ρουκέτες κατά των πόλεών του.

Στην πορεία της επιχείρησης, ανακάλυψε δίκτυο σηράγγων μέσω των οποίων μαχητές της Χαμάς εισέρχονται στο ισραηλινό έδαφος.

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τη νύκτα σε διαδηλώσεις στην Καλάντια της Δυτικής Όχθης, όταν 10.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τη συνοριοφυλακή του Ισραήλ.

Συγκρούσεις έγιναν και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε ημέρα της «οργής» για την σημερινή ημέρα Παρασκευή, τόσο στην Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι σκότωσε, το πρωί της Παρασκευής, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ».

Οι σειρήνες για ρουκέτες της Χαμάς αφορούσαν κυρίως το κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Ελπίδα εκεχειρίας

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, από το Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρουσίασε σχέδιο εκεχειρίας στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Ο κ. Κέρι αναμένεται να εγκαταλείψει την περιοχή εντός της ημέρας, ασχέτως της επίτευξης ή μη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Στο σχέδιο φέρεται να υπάρχει πρόνοια για ανθρωπιστική εκεχειρία επτά ημερών.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πιθανότατα θα επιτρέπεται να παραμείνουν εντός της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να συνεχίσουν την καταστροφή του δικτύου σηράγγων της Χαμάς.

Οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ και από την ανώτατη ηγεσία της Χαμάς, κυρίως τον ευρισκόμενο στο Κατάρ ηγέτη της, Χαλέντ Μεσάαλ.

Ο κ. Μεσάαλ, μιλώντας στο δίκτυο BBC, συνέδεσε την εκεχειρία με τη λήξη του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την οποία αποκάλεσε «την μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο».

Το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ζώνη που έχει θεσπίσει το Ισραήλ ως ζώνη μαχών, από την οποία έχει καλέσει τους αμάχους να αποχωρήσουν, «αγγίζει» το 44% της συνολικής έκτασης της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει τους πρώτους περιορισμούς στη Λωρίδα ότι η Χαμάς απήγαγε τον Ισραηλινό στρατιώτη Τζιλάντ Σαλίτ.

Τα μέτρα εντάθηκαν τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο, όταν, το 2007, η Χαμάς έθεσε ουσιαστικά εκτός νόμου στη Λωρίδα την Φατάχ και ουσιαστικά επέβαλε δικτατορική κυβέρνησή της στην Γάζα.

Χαμάς και Φατάχ υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης τον Απρίλιο, ωστόσο το Ισραήλ καταδίκασε την κίνηση, αφού θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.