Ξεκίνησε στο Ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ η εκδίκαση της υπόθεσης του ζεύγους Γριβέα, που εμπλέκεται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το δικαστήριο θα εξετάσει αν πρέπει να τους εκδώσει στην Ελλάδα, όπως έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα, οι ελληνικές αρχές.
Ξεκίνησε στο Ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ η εκδίκαση της υπόθεσης του ζεύγους Γριβέα, που εμπλέκεται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το δικαστήριο θα εξετάσει αν πρέπει να τους εκδώσει στην Ελλάδα, όπως έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα, οι ελληνικές αρχές.
Ο δημόσιος κατήγορος, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά, στην εισήγησή του υποστήριξε πως οι κατηγορίες που τους βαραίνουν για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελούν αδικήματα και για το βρετανικό δίκαιο και έτσι θα πρέπει να εκδοθούν στην Ελλάδα.
Η σημερινή πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε κατά πολύ στην ερμηνεία του εντάλματος, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Γριβέας και η κ. Βάτσικα διώκονται για απιστία ή για απάτη.
Η υπεράσπιση υποστήριξε πως πουθενά στο κατηγορητήριο δεν φαίνεται ότι πρόκειται για απάτη. Κατηγορούνται για μια μορφή απιστίας που όμως δεν αποτελεί αδίκημα για το βρετανικό δίκαιο, είπε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Αυτό που ουσιαστικά ισχυρίστηκε η πλευρά Γριβέα είναι πως όταν δόθηκε το επισφαλές δάνειο στους κατηγορούμενους, αυτοί δεν προσκόμισαν κανένα ψευδές στοιχείο για την απόκτησή του. «Αν έγινε λάθος στην καταβολή του δανείου είναι θέμα που αφορά τους πιστωτές και όχι τους κατηγορούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος υπεράσπισης, Μπεν Μπράντον.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του πρώτου εμπειρογνώμονα, του αναπληρωτή καθηγητή του Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής Αθηνών, Ηλία Αναγνωστόπουλου.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας μέσω βίντεο τηλεφώνου από την Αθήνα, υποστήριξε πως ενώ το κατηγορητήριο αναφέρεται σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο εισαγγελέας εκδόσεων στο αίτημα του κάνει λόγο και για απάτη. Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, κατά την εκτίμηση του «αυτό είναι πρωτοφανές».
Επιπλέον, ο Έλληνας καθηγητής υποστήριξε πως αν και όλοι οι συγκατηγορούμενοι του ζεύγους βρίσκονται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, εκτιμά πως το ζεύγος Γριβέα αν εκδοθεί στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα προφυλακιστεί. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία της υπεράσπισής τους, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι το ψυχολογικό βάρος θα είναι δυσβάστακτο.
Επίσης, πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Ακόμα άφησε αιχμές για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της υπόθεσης Συμέου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνοκύπριος- Βρετανός υπήκοος είχε κατηγορηθεί για φόνο στην Ελλάδα, εκδόθηκε από τις βρετανικές αρχές και έμεινε προφυλακιστέος στις φυλακές Κορυδαλλού 10 μήνες. Τελικά όμως στην τακτική δικάσιμο αθωώθηκε.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος αμφισβήτησε τη γραπτή εγγύηση που κατέθεσε το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τον χώρο προφυλάκισης των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγγυάται πως οι κατηγορούμενοι αν προφυλακιστούν θα μπουν σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτές ορίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς.
Ο ίδιος τόνισε πως το υπουργείο δεν έχει νομική βάση για να βεβαιώσει τον τόπο προφυλάκισης οποιουδήποτε κατηγορουμένου. Αρμόδιος για να αποφασίσει, σημείωσε, είναι ο εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των φυλάκων.
Σημειώνεται πως η υπεράσπιση του ζεύγους Γριβέα τον Φεβρουάριο κατέθεσε μια σειρά από αιτήματα- προϋποθέσεις προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη. Μεταξύ αυτών είχε ζητηθεί να οριστεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα εξέταζε τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τόσο στην αντρική όσο και στη γυναικεία πτέρυγα.
Επίσης, είχε ζητηθεί να οριστούν δύο άλλοι πραγματογνώμονες που θα αποφανθούν αν μπορεί να διεξαχθεί δίκαιη δίκη στην Ελλάδα. Ο ένας από αυτούς είχε ζητηθεί να ήταν καθηγητής Δικαίου για να εξετάσει το νομικό σύστημα της χώρας στο σύνολό της, και ο άλλος Έλληνας δικηγόρος, για να μπορεί να εξετάσει το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Επιπλέον, ζητήθηκε να εξεταστεί αν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται αποτελούν αδικήματα και για τον βρετανικό νόμο. Τέλος, εξετάστηκαν και οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία.
Αυτές τις μέρες το δικαστήριο αναμένεται να κρίνει τα πορίσματα των πραγματογνώμων, για να αποφανθεί για την έκδοση ή όχι του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα.
Αύριο είναι προγραμματισμένο να εξεταστεί ως εμπειρογνώμων ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιστελίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δίκη θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την αγόρευση των δύο πλευρών. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν αποκλείεται η απόφαση να εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή.
Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα το Εφετείο του Λονδίνου αποφάνθηκε πως πρέπει να ακυρωθούν και επίσημα τα τέσσερα από τα πέντε εντάλματα έκδοσης της Τόνια Ηλία, η οποία εμπλέκεται στο επονομαζόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2004. Για το πέμπτο ένταλμα και για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκκρεμούν, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε νέα δικάσιμο στο εφετείο, και μάλιστα με άλλη σύνθεση. Η ακριβής ημερομηνία της δίκης θα οριστεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τόνια Ηλία, «ο αγώνας δικαίωσης μου από τα αγγλικά δικαστήρια συνεχίζεται. Ευελπιστώ ότι τελικά θα δικαιωθώ και για τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν».
Πηγή: ΑΜΠΕ