Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα το οποίο απαιτεί «ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση» των ερευνητών στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines την Πέμπτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι.
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα το οποίο απαιτεί «ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση» των ερευνητών στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines την Πέμπτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι.
Το Σ.Α. του ΟΗΕ απαιτεί από τις ένοπλες ομάδες στην περιοχή να σεβαστούν την απόφαση, την οποία ψήφισε και η Ρωσία.
Ειδικότερα το 15μελές ΣΑ ενέκρινε το κείμενο που προετοίμασε η Αυστραλία, χώρα που θρηνεί 28 πολίτες της οι οποίοι επέβαιναν στην πτήση MH17 και απαιτεί αυτοί που ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους «να λογοδοτήσουν» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία» και διαφάνεια στις έρευνες για το συμβάν.
«Το οφείλουμε στα θύματα και στις οικογένειές τους να εξιχνιάσουμε τι συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνος», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ, η οποία ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να διαπραγματευθεί την έγκριση του αυστραλιανού σχεδίου Απόφασης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η κυβέρνηση της Ουκρανίας και σύμμαχοί τους κατηγορούν τους φιλορώσους αποσχιστές ότι κατέρριψαν το Μπόινγκ. Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για το πολύνεκρο συμβάν στο Κίεβο.
Η Μπίσοπ κάλεσε τη Ρωσία να «αξιοποιήσει την επιρροή της στους αποσχιστές» ώστε αυτοί να εγγυηθούν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ομάδων έρευνας στον τόπο της συντριβής. «Η Ρωσία πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να δοθεί ένα τέλος στη σύρραξη στην Ουκρανία», πρόσθεσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.
Η Μόσχα υπερψήφισε το σχέδιο απόφασης αφού έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο. Ωστόσο το αίτημα της Ρωσία να αφαιρεθούν οι αναφορές στις ένοπλες ομάδες από το κείμενο δεν έγινε αποδεκτό.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση του σώματος ότι «μπορέσαμε να βελτιώσουμε το κείμενο επαρκώς για να είμαστε σε θέση να το ψηφίσουμε».
Η Απόφαση «απαιτεί οι ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο της συντριβής και την περιοχή γύρο από αυτή να απόσχουν από οιαδήποτε ενέργεια η οποία μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία στον τόπο της συντριβής», και πιο συγκεκριμένα από ενέργειες όπως «η καταστροφή, η μετακίνηση ή η αλλοίωση συντριμμιών, εξοπλισμού (του αεροσκάφους), ατομικών ειδών (των επιβατών) ή των λειψάνων»
Εξάλλου το ΣΑ του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας «πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το συμβάν συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες της πολιτικής αεροπορίας» και ταυτόχρονα «απαιτεί όλα τα κράτη και άλλοι παράγοντες να απόσχουν από πράξεις βίας εναντίον πολιτικών αεροσκαφών».
Στην Ολλανδία θα μεταφερθούν οι 282 σοροί
Νωρίτερα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ η κυβέρνηση της χώρας του κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλεξάντερ Μποροντάι, τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, για να περισυλλεχθούν τα πτώματα από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.
Επίσης σύμφωνα με τον Ράζακ, επετεύχθη συμφωνία για την παράδοση των δύο «μαύρων» κουτιών του αεροσκάφους σε μια ομάδα Μαλαίσιων ειδικών ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.