Διάφορες ομάδες ανταρτών κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τις περισσότερες περιοχές που έλεγχε στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού.
Διάφορες ομάδες ανταρτών κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τις περισσότερες περιοχές που έλεγχε στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού.
Ωστόσο, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση σε τρία προπύργιά τους στη νότια Δαμασκό, όπως ανέφερε τη Δευτέρα μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.
Οι μετριοπαθείς κοσμικοί, καθώς και άλλοι ισλαμιστές αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους εναντίον του ΙΚ πριν από τρεις εβδομάδες και κατάφεραν να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες ισλαμιστές από τέσσερα προάστια τα οποία έλεγχαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Δαμασκού.
Οι μαχητές του ΙΚ εκδιώχθηκαν από τις περιοχές Μεσράμπα και Μάιντα, στην ανατολική Γούτα, δενδρόφυτη περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Δαμασκού, καθώς και από τις περιοχές Γιάλντα και Μπέιτ Σάχεμ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι μαχητές που εκδιώχθηκαν έχουν πλέον περιχαρακωθεί στη Χάτζαρ αλ Ασουάντ, στην Τανταμόν και στην Κάνταμ», τρία προάστια στο νότιο τμήμα της Δαμασκού όπου έχουν ισχυρή παρουσία, δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασαν μάχες στις συνοικίες Χάτζαρ αλ Ασουάντ και Κάνταμ ανάμεσα στο ΙΚ και στους αντάρτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Οι αντάρτες θέλουν να τελειώνουν με την παρουσία του ΙΚ στην περιοχή της Δαμασκού», εκτίμησε ο Άμπντελ Ραχμάν.
Ήδη από το ξέσπασμα της ένοπλης εξέγερσης στη Συρία, η περιοχή της Δαμασκού ήταν ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των ανταρτών, οι οποίοι μάχονται τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Παρά τις επανειλημμένες, πολυάριθμες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού εναντίον τους, την χρήση αεροπορίας και την υποστήριξη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να τους εκδιώξουν.
Από την εμφάνισή του το 2013 στο συριακό εμφύλιο, το ΙΚ δεν έχει κρύψει τις ηγεμονικές του βλέψεις και πλέον βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τους υπόλοιπους αντάρτες.
Η οργάνωση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Συρίας, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, αλλά και ένα μέρος παραμεθόριων περιοχών στο βορρά, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου επίσης βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Κούρδους, που επιδιώκουν την αυτονομία τους.
Η ίδια οργάνωση ελέγχει επίσης μεγάλα τμήματα του Ιράκ.
Οι αντάρτες, οι οποίοι συγκρούονται με το ΙΚ, πασχίζουν να διατηρήσουν προπύργιά στους στην πόλη και στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, καθώς και στο νότιο τμήμα της χώρας.