Πολιτική
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2004 17:34

Σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την Απασχόληση

«Οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης (για την αντιμετώπιση της ανεργίας) δυστυχώς ήρθαν να επιβεβαιώσουν το κενό της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που ειπώθηκαν ότι “θα” γίνουν, ήδη προβλέπονται από τον Ν.3227/2004 και δη στο άρθρο 2».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ενισχυση της Απασχόλησης.

«Η ΝΔ –συνεχίζει η ανακοίνωση- μπροστά στην πολιτική αδυναμία της, σπεύδει έστω και καθυστερημένα να υιοθετήσει τα μέτρα και τις πολιτικές μας, τα οποία μάλιστα ως χθες κατήγγειλε, όπως είχε πράξει και κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Ν.3227 στην προηγούμενη Βουλή».

Η ίδια επικίνδυνη υστέρηση και αδυναμία παρατηρείται και στο σύνολο της στρατηγικής για την Απασχόληση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην τύχη του το τριετές Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση -παρότι αυτό είχε γίνει ευμενώς δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για τον απολογισμό που πρέπει να κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2004.

Σημειώνεται επίσης πως:

· Δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια για την εφαρμογή των νέων πολιτικών σύνδεσης και κατάρτισης με την απασχόληση.

· Δεν υπάρχει σε εξέλιξη προκήρυξη για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

· Εκκρεμούν οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τα ΑΜΕΑ και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού.

· Αναβλήθηκαν τουλάχιστον για ένα χρόνο, οι 25.000 προσλήψεις με μερική απασχόληση στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ μετά την αντικατάσταση του σχετικού Νόμου.

Επισημαίνεται επίσης, πως επί 3 μήνες δεν έχουν συγκληθεί οι Εθνικές Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (που προβλέπονται από το Ν3144/2003) για την ουσιαστική προετοιμασία των Στρατηγικών Σχεδίων για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία και τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων σ’ αυτά.

Επιπρόσθετα προβληματισμό προκαλεί η πλήρης αδρανοποίηση του σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, όπου δεν έχει καν ορισθεί Ειδικός Γραμματέας. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα αρνητικό δείγμα για τους εργαζόμενους, καθώς υποβαθμίζονται οι έλεγχοι των όρων και συνθηκών εργασίας και ιδιαίτερα της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πρόληψης προβλημάτων ανεργίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ακόμα αόριστες. «Τονίζουμε όμως, -επισημαίνεται στην ανακοίνωση- ότι χρειάζονται μέτρα που να διαπνέονται από τη λογική της θετικής αξιοποίησης των Αγώνων για τη χώρα και την κοινωνία μας με συγκεκριμένο σχεδιασμό (που έπρεπε να είχε ήδη γίνει από την κυβέρνηση), αντί για τις συνεχείς προαναγγελίες αύξησης της ανεργίας, στις οποίες επιδίδεται ο αρμόδιος υπουργός.

Η Κ.Τ.Ε. του ΠΑΣΟΚ καταλήγει λέγοντας ότι θα συνεχίσει μέσα από τις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης και την εφαρμογή του συνόλου των πολιτικών που περιέχονται στα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Ενσωμάτωση. «Και αυτό –υπογραμμίζεται- γιατί θεωρούμε ότι η κυβερνητική αδυναμία και ανεπάρκεια, κινδυνεύει να επιφέρει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη της ανεργίας».