Πολιτική
Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 10:14

Κυβέρνηση: Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα

Αύριο ξεκινά τις εργασίες του το Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, με το Μαξίμου να έχει στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα.

Αύριο ξεκινά τις εργασίες του το Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, με το Μαξίμου να έχει στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα.

Στο εν λόγω τμήμα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα δάση, για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, για τα οικονομικά των κομμάτων και για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Τόσο η ένταξη των επικουρικών ταμείων Σωμάτων Ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλιση, όσο και η πρόβλεψη για κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που εισπράττουν τα επικουρικά ταμεία, θεωρούνται και είναι «δύσκολα» μέτρα που θα προκαλέσουν αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι αποτελούσαν γνωστές υποχρεώσεις τις οποίες απλά η κυβέρνηση καθυστερούσε να τις κάνει νόμου του κράτους.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να αποτελέσει μία ακόμη ευκαιρία για τη σύσταση ενός ακόμη αντικυβερνητικού μετώπου, φαίνεται να παραπέμπεται για μετά τις 20 Αυγούστου, ενδεχομένως και στο Γ’ θερινό τμήμα.

Η εκτίμηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι εν όψει τις κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Εμπλεκόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί θα λάβουν εντός της εβδομάδας οδηγίες από το Μαξίμου προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες. Είναι κάτι που θα κάνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη, όπως λέει στέλεχος του κινήματος, διατηρεί τις επιφυλάξεις της για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδικότερα, θέματα όπως η αξιολόγηση στο δημόσιο, ο έλεγχος των συμβάσεων, αλλά και οι προτεινόμενες αλλαγές στα εργασιακά θίγουν τον σκληρό πυρήνα των στελεχών του και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καθιστά, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και επιβεβλημένη τη διαφοροποίηση από τη ΝΔ και τις επιταγές της τρόικας. «Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή τη διαφοροποίηση μένει να το δούμε», σημειώνει στέλεχος του κόμματος. Εξαρτάται από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει το προσεχές διάστημα μέχρι τέλους του έτους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ