Συνολικά 251 πτώματα και 86 ανθρώπινα μέλη είχαν ανασυρθεί μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια-ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή για τη μεταφορά τους.
Συνολικά 251 πτώματα και 86 ανθρώπινα μέλη είχαν ανασυρθεί μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια-ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή για τη μεταφορά τους.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι «τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του».
Πούτιν: Να επιτραπεί η πρόσβαση στο χώρο της συντριβής
Στο μεταξύ, να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής του αεροσκάφους ζήτησε από τους αυτονομιστές ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας», ανέφερε ο Πούτιν σε βίντεο που διανεμήθηκε από το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση. Επανέλαβε δε ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων, τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν».
Δεσμεύθηκε παράλληλα ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «ώστε η σύρραξη να περάσει από μία στρατιωτική φάση σε μία φάση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μέσω αποκλειστικά διπλωματικών οδών».
Σημείωσε τέλος ότι η παρουσία εκπροσώπων των αυτονομιστών, των ουκρανικών σωστικών συνεργείων και των εμπειρογνωμόνων της Malaysia Airlines στην περιοχή της συντριβής «δεν είναι αρκετή», συμπληρώνοντας πως είναι απαραίτητη η μετάβαση στην περιοχή «ομάδας ειδικών υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υπό μορφή διεθνούς επιτροπής έρευνας».
Μόσχα: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ
Νωρίτερα την πρόθεση της Μόσχας να στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines εφόσον όμως δεν επιρρίπτεται ευθύνη σε κάποια πλευρά, εξέφρασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία Βλαντίμιρ Μοροζόφ.
«Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία... υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Australian Financial Review.
Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας, πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης».
Απαιτεί επίσης την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.
Η απόφαση «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή δριμύτητα» την επίθεση που οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Απαιτεί δε από τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους να εγγυηθούν πλήρη, απεριόριστη και ασφαλή πρόσβαση στους ερευνητές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο