Σοκαρισμένη παραμένει η διεθνής κοινότητα από την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία και τον θάνατο των 298 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό. Πλήρη και διεξοδική έρευνα ζητεί ο ΟΗΕ. Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και φιλορώσων αποσχιστών για το ποιος ευθύνεται. Το αεροσκάφος εβλήθη από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από περιοχή την οποία ελέγχουν φιλορώσοι ένοπλοι, δηλώνει ο Ομπάμα.
Σοκαρισμένη παραμένει η διεθνής κοινότητα από την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία και τον θάνατο των 298 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό. Πλήρη και διεξοδική έρευνα ζητεί ο ΟΗΕ. Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και φιλορώσων αποσχιστών για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επισήμως ότι το αεροσκάφος εβλήθη από πύραυλο εδάφους - αέρος, που εκτοξεύθηκε από περιοχή την οποία ελέγχουν φιλορώσοι ένοπλοι.
Στην έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α) του ΟΗΕ αποφασίσθηκε και ζητήθηκε να διεξαχθή μια «πλήρης, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για την συντριβή του αεροπλάνου.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί «σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής αεροπορίας» και «για την απαιτούμενη λογοδοσία (στη δικαιοσύνη)».
Επίσης, τα μέλη του Σ.Α. τονίζουν την ανάγκη «όλα τα μέρη να επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της συντριβής για να προσδιορίσουν ην αιτία του συμβάντος».
Τα μέλη του ΣΑ εκφράζουν επίσης «τη βαθύτατη λύπη και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων, στους οικείους και στις κυβερνήσεις όλων εκείνων των χωρών που πολίτες τους σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή.
Ωστόσο λίγες ώρες μετά και την απόφαση αυτή παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλαν ότι αντιμετώπισαν εμπόδια στην επιθεώρηση του σημείου συντριβής του Boeing 777 από τους φιλορώσους αποσχιστές.
«Δεν έχουν την ελευθερία κινήσεων που χρειάζονται», είπε ο Ελβετός πρεσβευτής Τόμας Γκρέμινγκερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο οι παρατηρητές θα προσπαθήσουν και πάλι το Σάββατο να φτάσουν στο σημείο της συντριβής.
Άλλη πηγή προσκείμενη στον Οργανισμό είπε ότι στην περιοχή ακούγονταν πυρά, που πάντως δεν είχαν στόχο την ομάδα των 17 παρατηρητών που βρίσκονται στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες ζώνη.
Στις έρευνες και η Ιντερπόλ
Αφού πρότεινε τη βοήθειά της στις ουκρανικές αρχές το πρωί, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευή ότι ετοιμάζεται να στείλει εντός των επόμενων 48 ωρών μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να βοηθήσει στην αναγνώριση των θυμάτων από τη συντριβή του αεροσκάφους.
Σε ανακοίνωσή της η διεθνής αστυνομία που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας ανέφερε ότι «κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών» είναι έτοιμη να στείλει στην περιοχή μια ομάδα της αποτελούμενη από εδικούς στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών.
Για την Ουκρανία έχει ήδη αναχωρήσει μια ομάδα της Ολλανδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς για να ερευνήσουν τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 που στοίχισε τη ζωή σε 189 Ολλανδούς πολίτες.
Από την πλευρά της, η Γαλλία έθεσε στη διάθεση του Κιέβου δύο εμπειρογνώμονες ενώ είναι διατεθειμένη να παράσχει και τεχνογνωσία για τις έρευνες και κυρίως για την απομαγνητοφώνηση του περιεχομένου των «μαύρων κουτιών» του Μπόινγκ 777.
«Το αεροπλάνο κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους – αέρος»
Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος επλήγη από πύραυλο εδάφος - αέρος αφήνοντας να εννοηθεί πως υπεύθυνοι για την τραγωδία είναι οι φιλορώσοι αποσχιστές.
Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε «θορυβημένος» από τις αξιόπιστες και πολυάριθμες, όπως είπε, πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ένας προηγμένος πύραυλος εδάφους-αέρος χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.
Και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος που συνετρίβη καταρρίφθηκε από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από μια ζώνη που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Κάνοντας λόγο για μια «φριχτή τραγωδία» ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί με διαφάνεια μια ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση, προτού να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτιά της.
Όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εικάσει κανείς τι σκοπούς είχαν εκείνοι που εκτόξευσαν τον πύραυλο εδάφους-αέρος εναντίον της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.
«Δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη», είπε προσθέτοντας ότι παραμένει ακόμη άγνωστο ποιος διέταξε την κατάρριψη.
Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη δύναμη να περιορίσει τη βία στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Αντιθέτως, οι Ουκρανοί αυτονομιστές λαμβάνουν σταθερά από τη Μόσχα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βαρέων και αντιαεροπορικών όπλων, είπε.
Έχει φτάσει η ώρα να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας έκκληση στη Ρωσία, το Κίεβο και τους αυτονομιστές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.
Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και ανακοίνωσε ότι με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον ένας Αμερικανός πολίτης επέβαινε στο αεροσκάφος. Πρόκειται για τον Κουίν Λούκας Σάνσμαν, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ολλανδική.
Σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια είναι αναγκαία στη διεθνή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ και σημείωσε ότι ήδη πράκτορες του FBI και της NTSB (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών) είναι καθ' οδόν για την Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Ρωσία: Μόνος υπεύθυνος η ουκρανική κυβέρνηση
Μόνη υπεύθυνη για την τύχη του μαλαισιανού αεροσκάφους είναι η κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα από το βήμα του Σ.Α. του ΟΗΕ ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.
Λίγες ώρες αργότερα, όπως έγινε, γνωστό οι ηγέτες της Ρωσίας και της Μαλαισίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια αντικειμενική έρευνα για την πτώση του Μπόινγκ τονίζοντας ότι η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία θα βοηθούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.
«Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να γίνει μια διεθνής, αντικειμενική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε ένας άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία», τονίζεταστην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μόσχα.
Πόλεμος προπαγάνδας
Λίγες ώρες μετά τη συντριβή του Boeing ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε συμβεί εάν το Κίεβο δεν είχε τερματίσει την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει με τους αυτονομιστές.
Μια πηγή την οποία επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση Russia Today υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του Μπόινγκ 777 γιατί το. . . μπέρδεψαν με το αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε ο Πούτιν από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Βραζιλία. «Το περίγραμμα των δύο αεροπλάνων είναι παρόμοιο, το μέγεθός τους είναι παρόμοιο και, όσον αφορά τα χρώματα, από μεγάλη απόσταση είναι ουσιαστικά ίδια», είπε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το RT.
Μια διαφορετική εκδοχή —και αυτή πάντως εντελώς διαφορετική από όσα μεταδίδουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης— έδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος LifeNews: μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν ένα ουκρανικό μαχητικό να ακολουθεί το Μπόινγκ 777 το οποίο πετούσε στα 32.800 πόδια ή 10.000 μέτρα από το έδαφος, τόσο ψηλά δηλαδή που μόλις και διακρίνεται από τη γη.
Το Κίεβο από την πλευρά του αντεπιτίθεται στον πόλεμο της πληροφορίας. Αξιωματούχοι κατηγορούν τους αντάρτες ότι χρησιμοποίησαν ένα πυραυλικό σύστημα SA-11 της σοβιετικής εποχής που απέκτησαν από τη Ρωσία και έβαλαν εναντίον του Μπόινγκ νομίζοντας ότι επρόκειτο για ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.
Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες υποτίθεται ότι ακούγονται Ρώσοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών να συζητούν για την κατάρριψη ενός αεροπλάνου από τους αντάρτες.
Όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ότι κατέγραψε στις 17 Ιουλίου την ενεργοποίηση ραντάρ τύπου «Κούπολ» σε συστοιχία «Buk-M1», εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονιέτσκ.
«Τα ρωσικά ραδιοτεχνικά μέσα κατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου κατέγραψαν την ενεργοποίηση του σταθμού ραντάρ 9C18 «Κούπολ» της αντιαεροπορικής συστοιχίας Buk-M1, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του οικισμού Στίλα (30 χλμ. νοτίως του Ντονιέτσκ», αναφέρεται στη δήλωση προς το ρωσικό πρακτορείο.
Κατά το πρακτορείο το σημείο της πτώσης του μαλαισιανού αεροσκάφους βρίσκεται εντός της ζώνης ελέγχου δύο ουκρανικών συστοιχιών μεγάλου βεληνεκούς S-200 και τριών συστοιχιών μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1.
«Έπεφταν άνθρωποι από τον ουρανό»
Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.
Προκειμένου να φτάσουν στον τόπο της συντριβής, τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκαν να διασχίσουν μια μεγάλη έκταση στην οποία βρίσκονταν διασκορπισμένα τα απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα των επιβατών της μοιραίας πτήσης.
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε κοντά στην πόλη Σαχτιορσκ της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκονταν διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση γύρω από τη συντριβή.
«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», είπε.
Κάτοικοι του ουκρανικού χωριού του Ρασιπνόγιε, όπου συνετρίβη μέρος του μαλαισιανού αεροσκάφους, τονίζουν ότι είδαν «ανθρώπους να πέφτουν από τον ουρανό». Ένας εξ αυτών, ο Νικολάι, τόνισε στο πρακτορείο Reuters: «Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα. Ακούστηκε μια υπόκωφη βουή αεροπλάνου, στη συνέχεια ήχος έκρηξης και τότε άρχισαν να πέφτουν άνθρωποι από τον ουρανό. Ήταν σαν να εμφανίζονταν μέσα από τα σύννεφα. Τότε είδαμε και κομμάτια του αεροπλάνου, που προσγειώθηκαν 50 μέτρα από αυτό εδώ το σημείο».
Οι εθνικότητες των θυμάτων
Σύμφωνα με τις Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν ταυτοποιήσει την εθνικότητα όλων των θυμάτων πλην τεσσάρων. Οι 189 ήταν Ολλανδοί, 44 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός και ένας Αμερικανός.
Τραγικές ιστορίες
Αίσθηση έχει προκαλέσει η ιστορία ενός ζευγαριού από την Αυστραλία που έχασε τον γιο του και τη νύφη του στην πτήση των Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τον Μάρτιο και τώρα θρηνεί και άλλους συγγενείς του, που επέβαιναν στο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας που συνετρίβη την Πέμπτη.
Η Αϊρίν και ο Τζορτζ Μπάροουζ, από το Μπιλόιλα του Κουίνσλαντ, έχασαν τον γιο τους Ρόντνεϊ και τη νύφη τους Μέρι οι οποίοι επέβαιναν μαζί με ακόμη 237 ανθρώπους στη μοιραία πτήση MH370 των Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.
Η θετή εγγονή του ζευγαριού, η Μαρί Ριζκ, και ο σύζυγός της Άλμπερτ επέβαιναν στην πτήση MH17 η οποία κατέπεσε χθες στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα», είπε ο γιος του ζευγαριού Γκρεγκ Μπάροουζ στην εφημερίδα The Courier Mail. «Αυτό μας συνέτριψε όλους», πρόσθεσε.
Επίσης στην μοιραία πτήση επέβαινε και ένας σημαίνων ολλανδός εμπειρογνώμονας του AIDS.
Επρόκειτο για τον Γεπ Λάνγκε, που είχε αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS και ήταν γνωστός υπέρμαχος της πρόσβασης σε φτηνές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες.
Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ δήλωσε ότι πολλοί επιβάτες της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines ταξίδευαν για το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS.
Στo συνέδριο που αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του την Κυριακή στη Μελβούρνη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα είναι από τους βασικούς ομιλητές, ενώ περίπου 100 άνθρωποι που θα συμμετείχαν στο συνέδριο επέβαιναν σε αυτή την πτήση, μετέδωσε το Fairfax Media, μεταξύ τους ο Λάνγκε, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (IAS) ή οποία διοργανώνει το συνέδριο.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, BBC, CNN