Κόσμος
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2004 13:27

ΝΥ Τimes: Επαφές αλλά όχι συνεργασία Ιράκ - Αλ Κάιντα

Εγγραφο που δημοσιεύεται σήμερα στους New York Times, αποδεικνύει ότι το Ιράκ είχε έλθει σε επαφή με την Αλ Κάιντα, ωστόσο αρνήθηκε να συνεργαστεί με την τρομοκρατική οργάνωση σε αντι-αμερικανικές επιθέσεις.

Όπως αποκαλύπτεται, οι ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν έλθει σε επαφή με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν τη δεκαετία του '90 για να συνεργαστούν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Βαγδάτη αρνήθηκε στη συνέχεια να συνεργαστεί σε επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το οποίο ανακαλύφθηκε εδώ και μήνες στο Ιράκ, οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 όταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στο Σουδάν. Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν προσπαθούσε τότε να συντονίσει τη δράση του με οργανώσεις που δρούσαν εναντίον της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής

Έπειτα από επαφές με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, το Ιράκ δέχθηκε να διαβιβάσει την αντι-σαουδική προπαγάνδα μέσω του εδάφους του, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις του Μπιν Λάντεν για κοινές επιχειρήσεις εναντίον των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας από τον πρώτο πόλεμο του Ιράκ.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για μετέπειτα συνεργασία μεταξύ του Ιράκ και της Αλ Κάιντα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Μπους –ο οποίος δικαιολόγησε τον πόλεμο στο Ιράκ υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς του Σαντάμ συνδεόταν με την Αλ Κάιντα και τη διεθνή τρομοκρατία- διαβεβαιώνει το δημοσίευμα των New York Times.