Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε τη νύκτα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει έκκληση σε διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας, κυρίως στην πρωτεύουσα Τρίπολη, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες από την Κυριακή.
Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε τη νύκτα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει έκκληση σε διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας, κυρίως στην πρωτεύουσα Τρίπολη, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες από την Κυριακή, με το αεροδρόμιο της να γίνεται στόχος δεκάδων ρουκετών το βράδυ της Δευτέρας.
Μάχες ξέσπασαν την Κυριακή μεταξύ αντιπάλων ενόπλων ομάδων για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να απομακρύνει το προσωπικό του από τη χώρα.
Η αποστολή Unsmil ανακοίνωσε την «προσωρινή αποχώρηση του προσωπικού της από τη Λιβύη για λόγους ασφαλείας».
Ενώ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, στα ανατολικά, σημειώθηκαν επίσης νέα βίαια, με τουλάχιστον επτά νεκρούς και 49 τραυματίες, οι εξελίξεις προκαλούν φόβους για ευρύτερη σύγκρουση.
Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, πολιτοφυλακές ουσιαστικά επιβάλουν το νόμο στη χώρα δια των όπλων, με αποτέλεσμα η Λιβύη να έχει βυθιστεί στο χάος.
«Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συνδρομή διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων για να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να βοηθηθεί η κυβέρνηση να επιβάλει την εξουσία της», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Αχμεντ Λαμίν.
Οι δυνάμεις αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα μπορούν επίσης να έχουν ως αποστολή την «προστασία των αμάχων και του κρατικού πλούτου, την αποτροπή της αναρχίας και την αστάθειας». Αποστολή τους θα είναι εξάλλου «να δώσουν την ευκαιρία στο κράτος να οικοδομήσει τους θεσμούς του, κυρίως το στρατό και την αστυνομία».
Η κυβέρνηση αντέδρασε στις συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που προκάλεσαν το κλείσιμο του αεροδρομίου της Τρίπολης, καθώς σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τα αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στην πίστα του αεροδρομίου.
Το 90% των αεροσκαφών υπέστησαν ζημιές. Ο πύργος ελέγχου επλήγη από ρουκέτα, όπως και ένα αεροσκάφος της ιδιωτικής λιβυκής εταιρίας al-Buraq Airlines.
Κέντρο συντήρησης αεροσκαφών και κτήριο του τελωνείου «καταστράφηκαν ολοσχερώς».
Το βράδυ της Δευτέρας, το αεροδρόμιο αποτέλεσε εκ νέου το στόχο «δεκάδων ρουκετών», δήλωσε ο Αλ-Τζιλάνι αλ-Ντάχες, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου που έκανε λόγο για έναν νεκρό και έξι τραυματίες μεταξύ των ανδρών του.
Το αεροδρόμιο της Τρίπολης παραμένει κλειστό από την Κυριακή λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν από επίθεση ισλαμιστών μαχητών της πόλης Μισράτα που προσπαθούσαν να καταδιώξουν τους αντιπάλους τους, ταξιαρχίες των πρώην ανταρτών της πόλης Ζεντέν που το ελέγχουν από το 2011.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάχες, δεκάδες αεροσκάφη των δημόσιων λιβυκών αεροπορικών εταιριών Afriqiyah Airways και Libyan Airlines υπέστησαν σημαντικές ζημιές στις μάχες της Κυριακής που προκάλεσαν επίσης τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 25.
Η κυβέρνηση έδωσε εντολή για «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των δύο αντίπαλων ομάδων από την πρωτεύουσα» προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.