Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την ΑΔΕΔΥ για το ζήτημα της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα, μετά και τη δικαστική απόφαση που έκρινε μεν παράνομη την απεργία - αποχή διαρκείας των εργαζομένων από τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, χωρίς όμως να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή.
Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την ΑΔΕΔΥ, μετά και την απόφαση του Πρωτοδικείου, που έκρινε μεν παράνομη την απεργία - αποχή διαρκείας των εργαζομένων από τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, χωρίς όμως αυτή να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν τηρήθηκαν ορισμένες διατυπώσεις κατά την κήρυξή της αποχής, όπως για παράδειγμα ότι θα έπρεπε να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στην Εκτελεστική της Επιτροπή.
Η απόφαση δεν κηρύχθηκε προσωρινώς εκτελεστή, όπως ζητούσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και δεν επιβλήθηκε η διακοπή της απεργίας, έως ότου εκδικαστεί η έφεση που θα ασκήσουν οι εργαζόμενοι.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει πάντως ότι με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε σήμερα (2395/2014), αναγνωρίστηκε ως εξαρχής ευθέως παράνομη η ενέργεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, να καλέσει στο πλαίσιο «απεργίας» τους δημοσίους υπαλλήλους να μην εφαρμόσουν το ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα.
Ως εκ τούτου, το υπουργείο υποστηρίζει πως η υποχρέωση καθολικής εφαρμογής του νόμου, αυτονόητη σε ένα κράτος δικαίου, επιβεβαιώνεται πλέον και μέσω της δικαστικής κρίσης.
«Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ουδείς μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια ή πλάνη για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, καλυπτόμενος πίσω από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ που κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση παράνομη» προσθέτει.
ΑΔΕΔΥ: Η απεργία συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα
Η ΑΔΕΔΥ ωστόσο από την πλευρά της έχει διαμηνύσει πως η απεργία συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που θα κάνει.
Θεωρεί μάλιστα πως η απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς, όπως επισημαίνει, το δικαστήριο έκρινε νόμιμη τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, απορρίφθηκαν όλα τα ακόλουθα αιτήματα του δικογράφου της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου:
1. Το αίτημα για την απαγόρευση συνέχισης της συγκεκριμένης κινητοποίησης με τη συγκεκριμένη μορφή, διάρκεια και αίτημα.
2. Το αίτημα για κήρυξη της απόφασης ως προσωρινά εκτελεστής σχετικά με την ως άνω απαγόρευση.
3. Το αίτημα για την απαγόρευση κάθε μελλοντικής κινητοποίησης με το αυτό ή παρεμφερές αίτημα.
Επισημαίνει ακόμη πως η δικαστική απόφαση αναγνωρίζει την έλλειψη νομιμότητας της συγκεκριμένης κινητοποίησης για τον τυπικό λόγο της μη λήψης απόφασης από το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, ερμηνεία την οποία, όπως λέει, όχι μόνο δεν αποδέχεται, αλλά θα προσβάλλει στο Εφετείο Αθηνών, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί μεθόδευση για την καθιέρωση των μνημονιακών απαγορεύσεων στο απεργιακό δικαίωμα.
Θ. Μπαλασόπουλος: Έως την Παρασκευή οι οριστικές αποφάσεις του υπουργού
Στο μεταξύ, τον προβληματισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά το σύστημα της αξιολόγησης μετέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμις Μπαλασόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μπαλασόπουλος σημείωσε ότι έως την Παρασκευή αναμένονται οριστικές αποφάσεις, από την πλευρά του υπουργού, σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης. Και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Δ. Μεταρρύθμισης φάνηκε να προβληματίζεται ειδικά για το θέμα της αξιολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Μπαλασόπουλος πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα της αναγνώρισης συντάξιμων χρόνων για τους σχολικούς φύλακες και το ενδεχόμενο αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για τους δημοτικούς αστυνομικούς που βρίσκονται κοντά στη σύνταξης.
Επίσης, ο υπουργός Δ. Μεταρρύθμισης δεν υπήρξε αρνητικός στο ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης για τις κενές θέσεις εργασίας στα καταστήματα κράτησης, αυξάνοντας το όριο ηλικίας από τα 50 στα 55 έτη.