Κόσμος
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2004 12:01

Ολοκληρώθηκε η παράδοση εξουσίας στο Ιράκ

ΣΕ ΜΙΑ αιφνιδιαστική τελετή που ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν το πρωί μετά από 13 μήνες κατοχής την εξουσία στην ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Η τελετή παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς έγινε στις 09:26 (ώρα Ελλάδος) στην λεγόμενη Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός προσωρινός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ παρέδωσε στους νέους ηγέτες του Ιράκ την επιστολή για την παράδοση της εξουσίας. «Είναι μία ιστορική ημέρα, μια ευτυχισμένη ημέρα, που όλοι οι Ιρακινοί περίμεναν», δήλωσε ο ιρακινός πρόεδρος Γάζι Γιάουαρ. «Είναι η ώρα που θα φέρουμε τη χώρα πίσω στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε. Ο Μπρέμερ πρόκειται μάλιστα να εγκαταλείψει σήμερα κιόλας το Ιράκ.

Αν και η προσωρινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι θα έχει από σήμερα την «πλήρη κυριαρχία», σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλοί σημαντικοί περιορισμοί στην εξουσία της. Δεν θα μπορεί να χαράζει μακροχρόνια πολιτική και φυσικά δεν θα έχει τον έλεγχο επί των 160.000 αμερικανών και άλλων ξένων στρατιωτών στο Ιράκ. Η ιρακινή κυβέρνηση θα έχει φυσικά το δικαίωμα να ζητήσει την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να το κάνει.

Όπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του συνασπισμού, το Ιράκ ανέκτησε σήμερα την εθνική του κυριαρχία, χωρίς να έχει προηγηθεί υπογραφή επίσημης συμφωνίας ανάμεσα στο συνασπισμό και την ιρακινή κυβέρνηση για το καθεστώς των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που θα παραμείνουν στη χώρα.

Στις 2 Ιανουαρίου οι εκλογές

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουϊ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται για τη διεξαγωγή εκλογών τον επόμενο Ιανουάριο και ειδικότερα στις 2 Ιανουαρίου.

«Η ιρακινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών στις 2 Ιανουαρίου του επόμενου έτους και επιμένουμε σ’ αυτό», δήλωσε ο Ιγιάντ Αλάουϊ στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη μετά την ολοκλήρωση της τελετής μεταβίβασης της εξουσίας στη κυβέρνησή του.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αλάουϊ είχε δηλώσει ότι η ανασφάλεια στο Ιράκ είναι πιθανόν να προκαλέσει την καθυστέρηση της διεξαγωγής των εκλογών μέχρι τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο