Πληθαίνουν εντός της ΝΔ οι φωνές που ζητούν από το Μαξίμου να σηματοδοτήσει σύντομα και με σαφή τρόπο το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα και με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, αφενός τα μνημόνια πλησιάζουν στο τέλος τους και στόχος είναι η χώρα τα επόμενα χρόνια να πορευτεί με τις δικές της δυνάμεις -συνεπώς εκλείπει η έκτακτη ανάγκη σωτηρίας της χώρας που επέβαλε ακόμη και τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ- αφετέρου το φθινόπωρο προβλέπεται δύσκολο και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Πληθαίνουν εντός της ΝΔ οι φωνές που ζητούν από το Μαξίμου να σηματοδοτήσει σύντομα και με σαφή τρόπο το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος.
Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα και με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, αφενός τα μνημόνια πλησιάζουν στο τέλος τους και στόχος είναι η χώρα τα επόμενα χρόνια να πορευτεί με τις δικές της δυνάμεις -συνεπώς εκλείπει η έκτακτη ανάγκη σωτηρίας της χώρας που επέβαλε ακόμη και τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ- αφετέρου το φθινόπωρο προβλέπεται δύσκολο και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Και για τα δύο» παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος της παράταξης «απαιτείται σαφές ιδεολογικό στίγμα», το οποίο «θα εμπεριέχει και το εθνικό όραμα για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια».
Στην παρούσα φάση, οι φωνές είναι διακριτικές και αρκούνται στην επισήμανση ότι σύντομα πρέπει να γίνει κάτι. Το όραμα της «Νέας Ελλάδας» εγκαταλείφθηκε «γιατί οι Κεντρώοι δεν θα δέχονταν με τίποτε την αλλαγή στο όνομα και τα σύμβολα της παράταξης και γιατί ο Πρωθυπουργός δεν θα έστριβε το καράβι προς το κέντρο αν δεν είχε αυτός τον απόλυτο έλεγχο στο τιμόνι» λέει με νόημα βουλευτής με μακρά εμπειρία στα κομματικά.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα για μια παράταξη από το κέντρο μέχρι και δεξιότερα της ΝΔ, χωρίς να αποκλείει ακόμη και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη κρατά ουδέτερη στάση αναμένοντας την απόφαση του Πρωθυπουργού για τη θέση του Επιτρόπου στην Ε.Ε. και οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ασκούν κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, αποφεύγουν όμως να θέσουν ευθέως το θέμα του ιδεολογικού στίγματος της ΝΔ την επομένη των μνημονίων.
Την ίδια ώρα η Συγγρού, διά του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της στροφής προς το κέντρο. Ακόμη και η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή» ΔΕΗ ήταν για πολλούς εντός της ΝΔ ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους «σκληρούς» του Μαξίμου.
Το σίγουρο είναι ότι μετά την αμηχανία που προκάλεσε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον η υπόθεση Μπαλτάκου και η συνακόλουθη εγκατάλειψη, τουλάχιστον λεκτικώς, κάθε προσπάθειας προσέγγισης των «παραπλανηθέντων» ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, η παράταξη αναζητεί το πολιτικό της στίγμα.
«Αν και στην παρούσα φάση προέχει να μπουν οι "κόκκινες γραμμές" έναντι των δανειστών μας και να συναποφασιστεί ο "πολιτικός τσαμπουκάς" που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση ενόψει της μεγάλης και πιο κρίσιμης αξιολόγησης από την τρόικα το φθινόπωρο, στις εκλογές δεν πας χωρίς ιδεολογικοπολιτικό στίγμα για την επόμενη μέρα» σημειώνει με νόημα κορυφαίο στέλεχος της παράταξης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ