Πολιτιστικά
Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014 07:30

Παραδοσιακή πολιτιστική περιουσία η ελληνική συνοικία του Τάρπον Σπρινγκς

Παραδοσιακή πολιτιστική περιουσία ανακηρύχθηκε η ελληνική συνοικία του Τάρπον Σπρινγκς και είναι η πρώτη περιοχή στη Φλόριντα, που κερδίζει αυτή τη διάκριση.

Παραδοσιακή πολιτιστική περιουσία ανακηρύχθηκε η ελληνική συνοικία του Τάρπον Σπρινγκς και είναι η πρώτη περιοχή στη Φλόριντα, που κερδίζει αυτή τη διάκριση. «Η κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς ήταν κέντρο εμπορίου για τους πρώτους Έλληνες μετανάστες από τις αρχές του 20ου αιώνα», δήλωσε ο Κεν Ντέτζνερ, υπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Φλόριντα, υπεύθυνος για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως γράφει η εφημερίδα Tampa Bay Times, το καθεστώς της παραδοσιακής πολιτιστικής περιουσίας δόθηκε μετά από απόφαση της υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου (National Park Service). H ελληνική συνοικία κατοικήθηκε από Έλληνες μετανάστες για πρώτη φορά το 1905 και, σήμερα, συνδυάζει κατοικίες και κτήρια με εμπορικές χρήσεις, ενώ υπάρχουν μερικές δεκάδες πλεούμενα σφουγγαράδων.

Στο επίκεντρο της πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής, βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, στον οποίο ανήκουν περίπου 800 οικογένειες. Ο πατέρας Αθανάσιος Γούναρης δήλωσε ότι «λίγο πολύ, κάθε ορθόδοξος χριστιανός στην Αμερική γνωρίζει τη σημασία της κοινότητας του Τάρπον» και πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση αυτή, μάλλον, ήρθε με καθυστέρηση». Ο δήμαρχος Ντέιβιντ Άρτσι δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε, όταν πληροφορήθηκε αυτήν την εξέλιξη. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή της ελληνοαμερικανικής παράδοσης» υπογράμμισε. Το καθεστώς της «παραδοσιακής πολιτιστικής περιουσίας» σημαίνει ότι θα δοθούν κίνητρα στους κατοίκους να ανακαινίσουν τα σπίτια τους σε συμφωνία με την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική.

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι πόλη των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην κομητεία Pinellas της Φλόριντα, και είναι γνωστό από την έντονη παρουσία Ελληνοαμερικανών, η οποία είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Τάρπον Σπρίνγκς είναι γνωστό για τις παραδοσιακές θρησκευτικές τελετουργίες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, με πιο διάσημη την εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου, κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών. Πρόκειται για μια τελετή, που έχει τις ρίζες της την εποχή, που ακόμα ανθούσε η σπογγαλιεία και οι αλιείς χρειάζονταν τη θεία βοήθεια στο επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούσαν.

Ο εορτασμός προσελκύει πλήθος Ελληνοαμερικανών από όλη την Αμερική, με αποτέλεσμα, την ημέρα αυτή, να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης. Συνήθως, τον αγιασμό τελεί ο μητροπολίτης της Ατλάντα, ενώ μερικές φορές συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Η τελετή γίνεται όπως στην Ελλάδα, δηλαδή ο ιερέας πετά έναν ξύλινο σταυρό στη θάλασσα και νεαροί κολυμβητές βουτούν, για να τον πιάσουν. Όποιος το καταφέρει έχει την ευλογία του για το επόμενο έτος. Μετά τον αγιασμό, ο εορτασμός μεταφέρεται στην προκυμαία, όπου διεξάγονται μουσικές εκδηλώσεις. Το 2006, εορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την καθιέρωση του αγιασμού. Στην επέτειο, μετείχε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος, τιμώντας την ελληνορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr