Πολιτιστικά
Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014 08:00

Πολιτιστικές δράσεις θα βρουν στέγη στο «Ακροπόλ Παλάς»

Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ψηφιακή βιβλιοθήκη, ένα πλήρες πωλητήριο του ΤΑΠΑ, αλλά και ένα εστιατόριο με θέα σε όλη την Αθήνα αναμένεται να φιλοξενήσει μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του το διατηρητέο κτήριο του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ Παλάς».

Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ψηφιακή βιβλιοθήκη, δράσεις ανάδειξης του σύγχρονου πολιτισμού, ένα πλήρες πωλητήριο του ΤΑΠΑ, αλλά και ένα εστιατόριο με θέα σε όλη την Αθήνα αναμένεται να φιλοξενήσει μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του το διατηρητέο κτήριο του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ Παλάς».

Το ιστορικό κτήριο, που αναμένεται να αποδοθεί για χρήση στο τέλος του 2015, συζητήθηκε για ακόμα μία φορά σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), αυτή τη φορά για τον προσδιορισμό των χρήσεών του και την έγκριση ή μη τροποποίησης των εσωτερικών διαρρυθμίσεών του.

Αρχικά, το κτήριο προοριζόταν να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες ή γραφεία πολιτιστικών φορέων. «Ευτυχώς “φύγαμε” από εκεί, καθώς ένα κτήριο στο ιστορικό κέντρο θα ήταν υπερβολή να χρησιμοποιηθεί για γραφεία», εξήγησε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη. Με το σκεπτικό το κτήριο να ενταχθεί στη ζωή της πόλης και έπειτα από συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή, καθώς το έργο της αποκατάστασης είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, προκρίθηκε η στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Στην τελευταία τους συνεδρίαση τα μέλη του ΚΣΝΜ προσδιόρισαν τις δραστηριότητες που θα φιλοξενούνται στο «Ακροπόλ Παλάς». Στο υπόγειο και το πρώτο ισόγειο θα φιλοξενούνται εκθέσεις, ενώ το πρώτο ισόγειο θα στεγάσει και πωλητήριο του ΤΑΠΑ. Το δεύτερο ισόγειο, το περίφημο «Αθηναϊκό σαλόνι», θα χρησιμοποιηθεί για περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις και προβολές. Οι πέντε όροφοι θα αξιοποιηθούν για στέγαση ψηφιακής βιβλιοθήκης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών διαγωνισμών και δράσεων φορέων σύγχρονου πολιτισμού. Τέλος, στο roof garden, με τη μοναδική θέα στο κέντρο της Αθήνας, θα λειτουργήσει εστιατόριο. Για τις ανάγκες των χρήσεων του κτηρίου θα γίνουν τροποποιήσεις στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις με ενοποίηση κάποιων μικρότερων χώρων κυρίως στο πρώτο ισόγειο και τον πρώτο όροφο.

Το διατηρητέο (από το 1991) κτήριο, ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, έχει εξαγοραστεί από το 1997 από το ΥΠΠΟΑ. Με υπουργική απόφαση του 2008 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάστασή του. Ωστόσο, έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της οριστικής μελέτης, τροποποίηση που συζητήθηκε από το ΚΣΝΜ.

Η τροποποίηση αφορά σε νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καθαιρέσεων που έγιναν έπειτα από την πυρκαγιά. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ημικατεστραμμένος δομόλιθος, που φέρει εγχάρακτη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα του κτηρίου, Σωτήρη Μαγιάση, και προτείνεται η διατήρηση και ανάδειξή της. Επίσης, η τροποποιημένη μελέτη διορθώνει και σοβαρές αστοχίες της εγκεκριμένης από το ΚΣΝΜ το 2008 οριστικής μελέτης, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου.

Τα μέλη του ΚΣΝΜ έχουν γνωμοδοτήσει ομόφωνα υπέρ της έγκρισης τροποποίησης της οριστικής μελέτης. Επίσης, ενέκριναν ομόφωνα την προμελέτη φωτισμού του μνημείου. Η ανάδειξη του πρώην ξενοδοχείου στη γωνία των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, απέναντι από την Τοσίτσα, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το πρώτο Μουσείο της χώρας, θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της περιοχής που υποβαθμίζεται μαζί με τις αρχιτεκτονικές ομορφιές της.

naftemporiki.gr