Από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια έχει προσβληθεί κοπάδι με 85 πρόβατα στην Πουρναριά Γορτυνίας το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα. Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού επιβεβαιώθηκε στην περιοχή Κερπινή του δήμου Καλαβρύτων.
Από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια έχει προσβληθεί κοπάδι με πρόβατα στην Πουρναριά Γορτυνίας, ενώ από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην επεκταθεί η νόσος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι η νόσος είναι εξαιρετικά σοβαρή, γι' αυτό και το κοπάδι έχει τεθεί σε καραντίνα, τις τελευταίες πέντε ημέρες που διαγνώστηκε το πρόβλημα.
Κτηνίατροι της Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποίησαν ελέγχους και εξέτασαν τα υπόλοιπα κοπάδια του χωριού, όπου διαπίστωσαν ότι τα ζώα είναι υγιή κι ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κινήθηκαν άμεσα και με υπευθυνότητα στο πρόβλημα και τα 85 ζώα του κοπαδιού θα οδηγηθούν αύριο στη Σπάρτη, όπου θα θανατωθούν και στη συνέχεια θα αποτεφρωθούν σε κλίβανο.
Ο κ. Γιαννακούρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε πως το περιστατικό είναι μεμονωμένο. Σημείωσε επίσης, πως η νόσος που προβάλλει το νευρικό σύστημα των ζώων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ τόνισε την υπευθυνότητα του κτηνοτρόφου ο οποίος έφτασε στο γραφείο του, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να θανατωθούν τα ζώα του.
Υπογράμμισε ότι πριν από έξι χρόνια είχε πρωτοεμφανισθεί η νόσος σε ένα πρόβατο, προερχόμενο από κοπάδι στο χωριό Μάκρη και είχε εντοπιστεί στο σφαγείο. Επίσης, πριν τέσσερα χρόνια είχε εμφανιστεί δεύτερο κρούσμα σε κοπάδι στην Πουρναριά, με αποτέλεσμα να θανατωθούν τα ζώα και στις δύο περιπτώσεις.
Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στα Καλάβρυτα
Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού επιβεβαιώθηκε στην περιοχή Κερπινή του δήμου Καλαβρύτων και όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που προβλέπονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις στους κτηνοτρόφους της περιοχής και έγιναν όλες οι ενέργειες, που προβλέπονται, προκειμένου να περιοριστεί, κατά το δυνατόν, το νόσημα και να προστατευτούν το ζωικό κεφάλαιο και η κτηνοτροφική παραγωγή. Εξάλλου, σύμφωνα με τη διεύθυνση κτηνιατρικής, το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Πηγή: ΑΜΠΕ