Κόσμος
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014 19:35

Κομισιόν πιέζει Ε.Ε. για το ζήτημα του ασύλου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει στους πρόσφυγες όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ευκαιρίες προκειμένου να εισέλθουν στο έδαφός της ώστε να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση και τις τραγωδίες στη θάλασσα, τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει στους πρόσφυγες όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ευκαιρίες προκειμένου να εισέλθουν στο έδαφός της ώστε να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση και τις τραγωδίες στη θάλασσα, τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Σήμερα οι πρόσφυγες έχουν μια μοναδική ευκαιρία για να εισέλθουν στην Ευρώπη, αυτή είναι η επανεγκατάσταση. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο», υπογράμμισε η κ. Μάλμστρεμ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μιλάνο.

Η Ιταλία, που έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναγάγει τη μετανάστευση σε μία από τις προτεραιότητές της.

«Πρέπει να βρούμε νόμιμες οδούς για να τους επιτρέψουμε να εισέλθουν στην Ευρώπη, εάν δεν το κάνουμε αυτό επιλέγουν τις παράνομες οδούς και παραδίδονται στους λαθρέμπορους», κατήγγειλε η κ. Μάλμστρεμ.

Η ίδια υπενθύμισε ότι είχε προτείνει να καθιερωθεί η χορήγηση βίζας (θεώρησης διαβατηρίου για την είσοδο στην Ε.Ε.) για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά «αυτή την πρόταση δεν την είχαν υποδεχθεί θερμά τα κράτη μέλη» της Ε.Ε..

Η κ. Μάλμστρεμ στηλίτευσε το γεγονός ότι ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αυτό το θέμα. Τα κράτη μέλη ελάχιστα έχουν πιεστεί να προτείνουν προγράμματα επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Τις επανεγκαταστάσεις χειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

«Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία υποδέχονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και λιγότεροι από 100.000 επανεγκαθίστανται στις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε.. Αυτό δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε η κ. Μάλμστρεμ.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα 28 κράτη μέλη πρέπει να δεσμευτούν», σημείωσε.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρέπει επίσης να δηλώσουν πώς σκοπεύουν να απαντήσουν στις εκκλήσεις της Ιταλίας, που αντιμετωπίζει τεράστια προσέλευση μεταναστών.

Η Ιταλία ξεκίνησε την επιχείρηση Mare Nostrum τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο 366 παράνομων μεταναστών που πνίγηκαν ανοικτά του νησιού της Λαμπεντούζα.

Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των οκτώ μηνών, έχουν διασωθεί 73.686 άνθρωποι, ήτοι κατά μέσο όρο 270 την ημέρα. Μόνο οι λιμενικές αρχές της Ιταλίας έχουν περισυλλέξει 50.000 μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από τη Συρία και την υποσαχάρεια Αφρική. Στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για άνδρες, όμως επίσης 10% γυναίκες και 6000 και πλέον παιδιά, πολλά χωρίς να τα συνοδεύει κανένα μέλος της οικογένειάς τους.

Οι ιταλικές αρχές ζητούν μία δέσμευση από όλα τα κράτη μέλη για να συνεχίσουν την επιχείρηση Mare Nostrum.

«Θα δούμε στο Μιλάνο αυτό που μπορεί να γίνει. Αναμένουμε να μάθουμε ακριβώς τις ανάγκες των ιταλικών αρχών για να τις συζητήσουμε», είπε η κ. Μάλμστρεμ.