Πολιτική
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2004 20:20

Σημίτης: Εχουμε πολλή δουλειά για το Ευρωσύνταγμα

«Στις 26/6 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έλαβε επιστολή από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη αναφορικά με μια σκέψη του κ. Σημίτη για τη διαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσωπικοτήτων, η οποία την επόμενη διετία θα είχε ως κύριο έργο την προώθηση της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός είχε διμερείς επαφές τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στις Βρυξέλλες, κατά τις οποίες συζήτησε αυτό το θέμα.

Στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το θέμα παρουσίασε ο προεδρεύων Μπέρτι Αχερν και αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Ελληνας πρωθυπουργός ο οποίος επικρότησε τη σχετική πρόταση, ενώ ακολούθησαν και άλλοι ηγέτες με θετικά σχόλια. Η απόφαση επί του ζητήματος παραπέμφθηκε στην Ολλανδική προεδρία».

Αυτά ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα είναι θετική σε περίπτωση διεκδίκησης ευρωπαϊκού αξιώματος από Ελληνα.

Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε πως σ' αυτή τη φάση δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σημίτη.

Ο κ. Καραμανλής απέστειλε σήμερα επιστολή στον κ. Σημίτη και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις, καθώς οι «25» συζήτησαν χθες την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού.

«Έχουμε πολλή δουλειά», δήλωσε ο κ. Σημίτης προσερχόμενος στη Βουλή, και πρόσθεσε ότι μετά από συνεννοήσεις που είχε με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες «συμφωνήσαμε να υπάρξει αυτή η ομάδα ώστε να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε γύρω από το Σύνταγμα».

Οπως είπε, αυτή την πρόταση την υπέβαλε στον προεδρεύοντα του συμβουλίου Μπέρτι Αχερν http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/30/930450.htm και στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζ. Κ. Γιούγκερ, και υπενθύμισε ότι οι ευρωεκλογές «έδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι είναι αποστασιοποιημένοι», γι' αυτό «έχουμε πολλή δουλειά ακόμα».