Πολιτική
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014 09:33

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση από την απόφαση των εργαζομένων της ΔΕΗ να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την επίδοση των φύλλων πολιτικής επιστράτευσης. Η θετική τροπή που έλαβε το ζήτημα είναι «ένα ακόμη όπλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας», λέει στέλεχος της κυβέρνησης εν όψει της επιστροφής της τρόικας. 

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση από την απόφαση των εργαζομένων της ΔΕΗ να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την επίδοση των φύλλων πολιτικής επιστράτευσης.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη θα μείνει ανοιχτό μόνο το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθειά του να προκαλέσει συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Για το Μαξίμου, λέει κυβερνητικό στέλεχος, είναι σημαντικό ότι -εκ του αποτελέσματος- κρίνονται θετικά ο χειρισμός απέναντι στις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και η «σκληρή» γραμμή που υιοθετήθηκε από την πρώτη στιγμή, αφού εμποδίστηκαν οι συνδικαλιστές αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς που υποκινούσαν τις κινητοποιήσεις, να κάνουν πράξη τα σχέδια τους και να κατεβάσουν τους διακόπτες.

Την ίδια ώρα ένα ακόμη μέτωπο, αυτό των φαρμακοποιών για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους τους, δείχνει να κλείνει καθώς στη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν πέρασε η πρόταση για 24ωρη απεργία και δόθηκε διορία στην κυβέρνηση μέχρι την έναρξη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα -με το ΠΑΣΟΚ να εισέρχεται σε περίοδο έντονων εσωκομματικών διαδικασιών με την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο- η κυβέρνηση «κινείται σε ρυθμούς τρόικας». Η θετική τροπή που έλαβε η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι «ένα ακόμη όπλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας», λέει στέλεχος της κυβέρνησης και συνεχίζει: «είναι η απόδειξη ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Υπό αυτήν την έννοια και με τον αέρα των πρόσφατων εξελίξεων η κυβέρνηση ετοιμάζεται από Τετάρτη -που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα- να θέσει θέμα μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έως 20%, αύξηση των δόσεων στις εφορίες και το ΙΚΑ και μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% το 2015 και πλήρη κατάργησή της από το 2016.

Εντός της κυβέρνησης υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα τα οποία εδώ και καιρό ζητούν να τεθεί επισήμως στην πλευρά των δανειστών μας το ζήτημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου αφενός να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων αφετέρου να ανεβρεθούν κονδύλια είτε για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων είτε να διοχετευτούν προς την ανάπτυξη.  

Στο μέτωπο με την αξιωματική αντιπολίτευση το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επαφές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Τις επαφές έχουν αναλάβει στη Βουλή οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νίκος Βούτσης με την Κουμουνδούρου να επιδιώκει με τη συγκέντρωση ακόμη και 120 υπογραφών, ώστε να πάρει μια άτυπη ρεβάνς από την Κυβέρνηση στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ η οποία όμως θα εγγράψει υποθήκες για το άμεσο μέλλον και τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ