Κόσμος
Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 22:12

Βαγδάτη: Πλαστό το βίντεο με τον «χαλίφη» του Ισλαμιστικού Κράτους

Η ιρακινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι είναι πλαστό το βίντεο που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και εμφανίζει τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι να προσεύχεται στην πόλη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι είναι πλαστό το βίντεο που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και εμφανίζει τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι να προσεύχεται στην πόλη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ταξίαρχος Σαάντ Μάαν δήλωσε στο Reuters ότι αδιαμφισβήτητα ο άνδρας που εμφανίζεται στο οπτικό υλικό που αναρτήθηκε σήμερα στο Ίντερνετ να μιλάει από το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης δεν είναι ο Μπαγκντάντι.

«Εξετάσαμε το οπτικό υλικό...και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για φάρσα», είπε.

Σύμφωνα με τον Μάαν, οι κυβερνητικές δυνάμεις προκάλεσαν πρόσφατα σε αεροπορική επιδρομή τον τραυματισμό του Μπαγκντάντι, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Συρία από αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους για ιατρική παρακολούθηση.

Το βίντεο, διάρκειας 21 λεπτών, δημοσιοποιήθηκε εν μέσω πληροφοριών που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ότι ο Μπαγκντάντι πρόκειται να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που η οργάνωσή του, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος και τον ανακήρυξε "χαλίφη", τίτλο που φέρουν οι διάδοχοι του προφήτη Μωάμεθ.