Πολιτική
Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 12:08

Επιστράτευση και στο βάθος πολιτικές εξελίξεις

Σε μάχη με έπαθλο το πολιτικό μήνυμα  εν όψει των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που αναμένεται να εκκινήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο εξελίσσεται το νομοσχέδιο για την κατάτμηση και ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ.

Σε μάχη με έπαθλο το πολιτικό μήνυμα, εν όψει των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που αναμένεται να εκκινήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο, εξελίσσεται το νομοσχέδιο για την κατάτμηση και ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινοβραδυνή απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση, δίνει αγώνα δρόμου για να τυπώσει και να παραδώσει τα φύλλα πορείας στους εργαζόμενους, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να παίζει με το μέλλον της χώρας».

Το Μαξίμου ευελπιστεί ότι από το 60% των εργαζομένων που σήμερα απεργεί η συντριπτική πλειονότητα θα επιστρέψει στην εργασία της και θα απομείνει ο σκληρός πυρήνας των συνδικαλιστών που, όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος, «είναι απαξιωμένο στα μάτια των πολιτών και με παρελθόν που εκθέτει όποιον σήμερα σπεύδει να τους στηρίξει».

Η Κουμουνδούρου και οι 120 υπογραφές βουλευτών

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών για να διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

Με non paper η Αξιωματική Αντιπολίτευση θυμίζει την ψήφιση από τη Βουλή στις 11/6/2008 της Συνθήκης της Λισαβόνας και τη μετά από μία εβδομάδα, στις17/6/2008, διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, όπου τότε είχαν κατατεθεί τέσσερις διαφορετικές προτάσεις και συνυπολογίσθηκαν αθροιστικά.

Με την κατάθεση πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή» ΔΕΗ και από το ΚΚΕ, όπως είχε γράψει προ ημερών το naftemporiki.gr, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τη επίτευξη του «μαγικού» αριθμού των 120 υπογραφών.

Όπως άλλωστε επισημαίνει στέλεχος του κόμματος, η εξέλιξη αυτή βγάζει από τη δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αν πήγαινε πιο αριστερά, υιοθετώντας τις θέσεις του ΚΚΕ, θα κινδύνευε να απολέσει τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρότασή του. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το χθεσινό αποτέλεσμα στην ειδική επιτροπή της βουλής όπου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για τη συμπλήρωση των 120 υπογραφών.

Όπως και να ‘χει, λέει έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου, στο πεδίο των εντυπώσεων  θα είναι «μεγάλη επιτυχία» αφού θα στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα «έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα βουλή και να προκαλέσει εθνικές εκλογές».

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μεταβαίνει στη συνεδρίαση του Εurogroup, την Τρίτη έρχεται η τρόικα στην Αθήνα, την Τετάρτη θα έχει την πρώτη της συνάντηση με τον νέο ΥΠΟΙΚ και πιθανότατα την ίδια μέρα θα ολοκληρωθεί και η διήμερη συνεδρίαση στο Α΄Θερινό τμήμα της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ.

Ένα τριήμερο που προμηνύεται «καυτό» και για την έκταση που θα λαβει η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και για το αν οι ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταφέρουν να προκαλέσουν συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, στέλνωντας το μήνυμα ότι οι διαδικασίες για την εκλογή ΠτΔ θα εξελίχθουν σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.      

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ