Πολιτική
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 15:22

ΣΥΡΙΖΑ: Εφικτό το ενιαίο μέτωπο κατά του ν/σ παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις

Τη δυνατότητα συγκρότησης ενιαίου μετώπου υπέρ του δημοψηφίσματος παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις επισημαίνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ απαντώντας στη κριτική που δέχεται το κόμμα για τη διαφωνία του στο     ν/σ σημειώνουν ότι στο παρελθόν έχει διατυπωθεί δημόσια η διαφωνία και στελεχών της συγκυβέρνησης. 

Τη δυνατότητα συγκρότησης ενιαίου μετώπου υπέρ του δημοψηφίσματος παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις επισημαίνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ απαντώντας στη κριτική που δέχεται το κόμμα για τη διαφωνία του στο ν/σ σημειώνουν ότι στο παρελθόν έχει διατυπωθεί δημόσια η διαφωνία και στελεχών της συγκυβέρνησης. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ότι το 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι ψήφοι των κομμάτων αθροίστηκαν παρά τις διαφορετικές προτάσεις τους. «Μετά την ψήφιση από την Βουλή (στις 11/6/2008) της Συνθήκης της Λισαβόνας, στις 17/6/2008, σε ειδική ημερήσια διάταξη, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τότε υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις: 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ + 22 βουλευτών του ΚΚΕ +14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ +10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. Είναι φανερό πως τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Διαφωνίες και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης

Αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι είναι ο μόνος μαζί με τους «συνδικαλιστές» που αντιδρά, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι «μέλη της σημερινής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, αλλά και βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων που εκλέγονται στην Δυτική Μακεδονία  (πχ ο κ. Κωνσταντινίδης της ΝΔ) έχουν δημόσια διατυπώσει ενστάσεις και διαφωνίες για τον τεμαχισμό και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

Υπενθυμίζουν ακόμα ότι «αρχές του 2012, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως πχ οι κ. Ντόλιος, Καρύδης και Παπαγεωργίου είχαν συνυπογράψει ερώτηση του βουλευτή κ. Γ. Βλαττή προς τον τότε ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου με θέμα την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας. Εκεί είχε διατυπωθεί ρητά και κατηγορηματικά η διαφωνία με την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και αντ’ αυτής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν το «επιτυχημένο», όπως το χαρακτήριζαν, σκανδιναβικό επιχειρησιακό μοντέλο Nordic Pool».

Τοπικές κοινωνίες

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι διαφωνία με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ έχουν εκφράσει οι τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου υπάρχουν παραγωγικές μονάδες και ορυχεία προς εκποίηση. 

«Στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν με πρωταγωνιστικό ρόλο και οι δημοτικές αρχές (πχ δήμαρχοι Φλώρινας και Πτολεμαϊδας κ.λπ.). Οι κινητοποιήσεις είναι μαζικότατες και οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι αν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιμείνει στον αυταρχισμό της θα κλιμακωθούν» αναφέρουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Επώδυνη για το δημόσιο συμφέρον η ιδιωτικοποίηση δείχνει η διεθνής εμπειρία

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «η διεθνής εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας είναι επώδυνη για το δημόσιο συμφέρον», ενώ ενδεικτικά αναφέρονταν οι εξής τάσεις:

  • Δημιουργούνται υπερεθνικά ολιγοπώλια που καταργούν στην πράξη τα όποια υποτιθέμενα οφέλη της ιδιωτικοποίησης και του ανταγωνισμού όσον αφορά τις τιμές. Στον ευρωπαϊκό χώρο, για παράδειγμα, κυριαρχούν πέντε πολυεθνικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα την ακύρωση του όποιου ανταγωνισμού.
  • Αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες ποσότητες ηλεκτρικής (και άλλης) ενέργειας.
  • Τα ιδιωτικά ολιγοπώλια ηλεκτρικής ενέργειας εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους με δυσμενή αποτελέσματα.

Μάλιστα, όπως επισήμαιναν κύκλοι του κόμματος αυτή η αρνητική διεθνής εμπειρία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μια τάση ανάκτησης των ιδιωτικοποιημένων εταιρειών από το δημόσιο, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η τάση αυτή, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Γερμανία όπου από το 2007 έως το 2011 ιδρύθηκαν 44 νέες δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενώ περισσότερες από 100 συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες για διανομή και παροχή υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας έληξαν και δεν ανανεώθηκαν» σχολίαζαν χαρακτηριστικά.