Πολιτιστικά
Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 09:00

«Προμηθέας Δεσμώτης» σε σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό

Η τραγωδία του Αισχύλου, «Προμηθέας Δεσμώτης», θα παρουσιαστεί - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - για μία και μόνο βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Σάββατο 12 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Η τραγωδία του Αισχύλου, «Προμηθέας Δεσμώτης», θα παρουσιαστεί - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - για μία και μόνο βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Σάββατο 12 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, με αγγλικούς υπέρτιτλους. Έχοντας ξεκινήσει να διερευνά τους όρους αφήγησης και αναπαράστασης του αρχαίου δράματος σε κλειστό χώρο και σε μικρή κλίμακα, ο σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος δοκιμάζει τώρα τη δυναμική της ορχήστρας της Επιδαύρου.

Η δύσκολη πορεία της συμφιλίωσης με την απώλεια

Η μορφή του Προμηθέα, του Τιτάνα που αψήφησε τη θέληση του Δία και ευεργέτησε τους ανθρώπους, δίνοντάς τους τη φωτιά, υψώθηκε σε σύμβολο αντίστασης ανά τους αιώνες. Ο Έκτορας Λυγίζος μοιράζει τον ρόλο σε δύο ηθοποιούς, επιχειρώντας να ανιχνεύσει τη σύγκρουση του ήρωα με τον ίδιο του τον εαυτό, πίσω από τη σύγκρουση με τον άλλοτε σύμμαχό του. Παράλληλα, φέρνει στο φως τις τυχόν παραλληλίες τους και αναδεικνύει - πίσω από την οργή - την ανάγκη του άλλου.

Με αυτόν τον τρόπο, η τραγωδία ενός αλύγιστου ήρωα, που καθηλώνεται σε έναν βράχο, όπου θα παραμείνει αμετανόητος και θα καταποντιστεί από τα αστροπελέκια του Δία, όπως και οι συμπαραστάτριές του, οι Ωκεανίδες, γίνεται η τραγωδία ενός προδομένου συντρόφου, που χαράζει τη δύσκολη πορεία της συμφιλίωσης με την απώλεια. Μια πορεία αυτογνωσίας και  ενηλικίωσης για όλα τα πρόσωπα. Αντί σκηνοθετικού σημειώματος, ο Έκτορας Λυγίζος  χρησιμοποιεί μια φράση του Μπαντιού από το «Εγκώμιο στον έρωτα»: «Τι είναι ο κόσμος, όταν αποκτάμε την εμπειρία του με βάση το δύο και όχι το ένα;», αλλά και δυο φράσεις από το έργο: «Κι οι δυο το θέλαμε. Κι εγώ - κι εκείνος».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς, προσαρμογή μετάφρασης -  διασκευή - σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος, σκηνικό - κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη, φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου, δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου, διεύθυνση παραγωγής: Ηλέκτρα Αρζιμάνογλου, βοηθός σκηνογράφου: Ελένη Φαρδέλλα, διδασκαλία τεχνικής Alexander: Βίκυ Παναγιωτάκη, φωνητική προετοιμασία: Κωστής Σφυρικίδης, κατασκευή σκηνικού: Γκάυ Στεφάνου - Κλειώ Μπομπότη, κατασκευή κοστουμιών: www.modistroula.gr, παραγωγή: Grasshopper. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Τζίνα Θλιβέρη, Μιχάλης Κίμωνας, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου   - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 35 ευρώ, ζώνη Α: 30 ευρώ, ζώνη Β: κανονικό: 20 ευρώ - φοιτητικό: 15 ευρώ, άνω διάζωμα: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.

naftemporiki.gr