Πολιτιστικά
Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 08:00

Μουσικό «Εντεύθεν» από τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Σε ένα μουσικό ταξίδι, που φέρει τον συμβολικό τίτλο «Εντεύθεν», ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος διευθύνει - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - μια σειρά από δημοφιλή και αγαπημένα έργα του, αλλά και νέες συνθέσεις του, σε μια μοναδική βραδιά  στο Ηρώδειο.

Σε ένα μουσικό ταξίδι, που φέρει τον συμβολικό τίτλο «Εντεύθεν», ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος διευθύνει - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - μια σειρά από δημοφιλή και αγαπημένα έργα του, αλλά και νέες συνθέσεις του, σε μια μοναδική βραδιά  στο Ηρώδειο, στις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Για τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ο τίτλος της συναυλίας δηλώνει τη συμβολική ενέργεια της έμπνευσης, που ξεκινά «από εδώ», από τη χώρα του πολύπτυχου πολιτισμού. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το συναυλιακό ταξίδι  θα είναι ο Γιώργος Νταλάρας, η σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, ο Vassilikos, η Μυρτώ Ναούμ, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Λάκης Χαλκιάς, η Σοφία Μάνου και η Νεφέλη Μπερή.        
   
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα μας ξεσηκώσει με τα τραγούδια εκείνα και τις συνθέσεις του, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς μιας Ελλάδας που αντέχει στον χρόνο. Από το «Καφενείον η Ελλάς» και τα «Μαλαματένια λόγια» ως τη «Μητέρα μεγαλόψυχη» και το «Ζαβαρακατρανέμια», ο μουσικός ορίζοντας του συνθέτη διαθέτει πολλά αγαπημένα ακούσματα, που έχουν τη δύναμη να συγκινούν πάντα. Ωστόσο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος εξακολουθεί να διατηρεί την έμπνευσή του ζωντανή και θα παρουσιάσει - για πρώτη φορά στο Ηρώδειο - τέσσερα νέα τραγούδια του, ενώ θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το  έργο του, «Κονσέρτο - Ραψωδία για νέι (αρχαίος αυλός) και ορχήστρα».

Οι ξεχωριστοί ερμηνευτές - σπουδαία και καταξιωμένα ονόματα της παλιότερης γενιάς και ιδιαίτερα ταλέντα της νεώτερης -  θα συναντηθούν για να αποδώσουν, με τον δικό τους  ιδιαίτερο τρόπο, τα τραγούδια που έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Το σύνολο των ερμηνευτών συμπληρώνουν: το χορωδιακό σύνολο της ΔΕΗ, σε προετοιμασία Κωστή Κωνσταντάρα, η Παιδική Χορωδία Αναγέννηση, σε διδασκαλία Χριστίνας Ξύδη - Λιγνού, και η  Oρχήστρα  Παλίντονος Αρμονία, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Το «Κοντέρτο για νέι και ορχήστρα» θα αποδώσει η Σύλβια Κουτρούλη. 

Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 40 ευρώ, Α΄ ζώνη: 35 ευρώ, Β΄ ζώνη: 30 ευρώ, Γ΄ ζώνη: κανονικό: 25 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, άνω διάζωμα: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - ΑΜΕΑ: 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Προπώληση: Ηρώδειο (καθημερινά: 9:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00), κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινές και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr.

naftemporiki.gr