Πολιτιστικά
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 09:10

Σπονδυλωτό μυστήριο, ερασιτέχνης ζιγκολό και μοναχικό τραγούδι

Τρεις αλληλένδετες ιστορίες αγάπης, οι περιπέτειες ενός αδέξιου ζιγκολό που παρασύρεται από τα χρήματα και τον έρωτα, η αναζωογονητική δύναμη της μουσικής και ένας μοναχικός πειρασμός αποτυπώνονται στα κινηματογραφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

Τρεις αλληλένδετες ιστορίες αγάπης, οι περιπέτειες ενός αδέξιου ζιγκολό που παρασύρεται από τα χρήματα και τον έρωτα, η αναζωογονητική δύναμη της μουσικής και ένας μοναχικός πειρασμός αποτυπώνονται στα κινηματογραφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Το τρίτο πρόσωπο»

Υπογράφοντας το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Πολ Χάγκις («Crash») επιστρέφει με ένα ακόμα σπονδυλωτό δράμα τριών αλληλένδετων ιστοριών αγάπης, οι οποίες διαδραματίζονται σε τρεις διαφορετικές πόλεις και, μέσα από την αποκάλυψη ενός μυστικού, αποδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ζωής. Η εμμονή ενός συγγραφέα, η συμπόνια ενός αγνώστου, η σωτηρία μιας γυναίκας και ένα μυστήριο που τους φέρνει κοντά ξετυλίγονται από τους - επίσης βραβευμένους με Όσκαρ - Κιμ Μπέισινγκερ και Έιντριεν Μπρόντι, τον - υποψήφιο για Όσκαρ - Λίαμ Νίσον και τους Τζέιμς Φράνκο, Μίλα Κούνις, Ολίβια Ουάιλντ και Μαρία Μπέλο.

«Παρότι εμείς δεν το βλέπουμε συχνά σε ταινίες, πιστεύω ότι, καμιά φορά, αρέσει στους ανθρώπους να συμπεριφέρονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες τους» σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Πόσο συχνά έχετε δει έναν φίλο και αναρωτιέστε: “γιατί, άραγε, αυτή η γυναίκα είναι μαζί με αυτόν τον άντρα;” ή το αντίστροφο. Πολλές φορές, δεν βλέπουμε καθαρά… Δεν βλέπουμε αυτό, που βλέπουν οι άλλοι γύρω μας. Είχα πολλές απορίες σχετικά με τις σχέσεις, τις οποίες δεν μπορούσα να απαντήσω. Έτσι, αποφάσισα να κάτσω να γράψω κάτι περί αυτού».

«Ερασιτέχνης ζιγκολό»

Αναλαμβάνοντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με τον Γούντι Άλεν στο πλευρό του και τους Σοφία Βεργκάρα, Σάρον Στόουν και Βανέσα Παραντί, ο Τζον Τορτούρο γράφει και σκηνοθετεί μία κωμωδία, που αφηγείται την ιστορία ενός ντροπαλού υπαλλήλου βιβλιοπωλείου, που δουλεύει τα βράδια σαν ζιγκολό, για να βοηθήσει τον αδέκαρο φίλο του, ο οποίος γίνεται προσωπικός του «μάνατζερ».

«Το τραγούδι της καρδιάς μου»

Ο Πολ Άντριου Γουίλιαμς συνυπογράφει το σενάριο και σκηνοθετεί μια αστεία και, ταυτόχρονα, συγκινητική ταινία για τον τρόπο που η μουσική μπορεί να εμπνεύσει και να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Με τους Τέρενς Σταμπ, Τζέμα Άρτερτον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Κρίστοφερ Έκλεστον, Όρλα Χιλ και Αν Ρέιντ, ένας ιδιότροπος συνταξιούχος μαθαίνει να αγαπά ξανά τη ζωή, όταν αρχίζει να συμμετέχει στην αντισυμβατική τοπική χορωδία, στην οποία τραγουδά η άρρωστη σύζυγός του.

«Μοναχική σύζυγος»

Βασισμένο  στη νουβέλα του νομπελίστα Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, «Nastanirh» (The broken nest), το ασπρόμαυρο ινδικό αισθηματικό δράμα του 1964 φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του διεθνώς πολυβραβευμένου Σατγιατζίτ Ρέι, ο οποίος τιμήθηκε και με Όσκαρ το 1992, το οποίο έλαβε βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο, μόλις 24 μέρες πριν τον θάνατό του. Με τους Σουμίτρα Τσάτερτζι, Μαντχάμπι Μουκχερτζί και Σεϊλίν Μουκχερτζί, η ταινία μάς μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Ινδία, στο περίτεχνο σπίτι ενός φιλελεύθερου, αλλά και εργασιομανή εκδότη εφημερίδας και της μοναχικής συζύγου του. Η επίσκεψη και η φιλοξενία ενός εξαδέλφου του ωθεί τη ρομαντική γυναίκα να ανακαλύψει την καλλιτεχνική της πλευρά, αλλά και να νιώσει μια επικίνδυνη έλξη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]