Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 11:57

Oι λόγοι πίσω από τα αιτήματα για το «δικαίωμα στη λήθη»

Το «δικαίωμα στη λήθη» όσον αφορά στη Google, όπως κατοχυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βρίσκεται στο επίκεντρο της υπηρεσίας Forget.me, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της και στόχο έχει τη διευκόλυνση των χρηστών στην άσκησή του.

Το «δικαίωμα στη λήθη» όσον αφορά στη Google, όπως κατοχυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βρίσκεται στο επίκεντρο της υπηρεσίας Forget.me, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της και στόχο έχει τη διευκόλυνση των χρηστών στην άσκησή του.

Το συγκεκριμένο διαδικτυακό δικαίωμα εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα – μεμονωμένους πολίτες- που διαμένουν στην Ευρώπη, τα οποία επιθυμούν την αφαίρεση links που τους αφορούν (που περιέχουν άσχετα και παρωχημένα δεδομένα) από λίστες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης.

Το Forget.me στην ουσία παρέχει μία υπηρεσία υποβολής αιτημάτων στη Google, διευκολύνοντας την όλη διαδικασία. Οι λόγοι πίσω από τέτοιου είδους αιτήματα ποικίλλουν: η ιστοσελίδα γνωστοποίησε τα αίτια πίσω από 1.106 αιτήματα που έχουν υποβληθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Guardian και του Quartz, τα 306 αφορούσαν σε παραβίαση προσωπικής ζωής (28%), με μεγαλύτερη υποκατηγορία (22%- 66 αιτήματα) το θέμα της δημοσιοποίησης της διεύθυνσης οικίας.

Αναλυτικότερα, στο σύνολο μετά την παραβίαση προσωπικής ζωής ακολουθούν οι προσβολές και δυσφημήσεις (19%), οι περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας (6%), τα στοιχεία περί ποινικών διαδικασιών (5%), το τεκμήριο της αθωότητας (5%), η εικόνα (5%), οι ομωνυμίες (2%) και άλλοι λόγοι (31%).

Όσον αφορά στη μεγαλύτερη υποκατηγορία (πλην των «άλλων»), δηλαδή την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, τη δημοσιοποίηση της διεύθυνσης ακολουθούν οι αρνητικές απόψεις (18%), θέματα «πλεονασμού» (redundancy - 16%), καταγωγής, εθνικότητας ή εθνικότητας (8%), ακαδημαϊκών επιδόσεων (8%), φιλοσοφικών πεποιθήσεων (7%), θρησκευτικών πεποιθήσεων (6%), δεδομένα περί οικονομικών απολαβών (5%), πολιτικές απόψεις (4%), σεξουαλικές προτιμήσεις (3%), κατάσταση της υγείας (2%) και συμμετοχή σε συνδικάτα (2%).

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της υπηρεσίας, 22% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν προήλθαν από τη Μ.Βρετανία, 18% από τη Γαλλία και 10% από τη Γερμανία.

Όπως διευκρινίζει στον Guardian ο Μπετρτράντ Γκιρίν, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας, Reputation VIP, όταν συμπληρώνει κάποιος τη φόρμα αιτήματος προς τη Google, πρέπει να γράψει ένα κείμενο αιτιολόγησης, το οποίο και θα κριθεί βάσει κάποιων κριτηρίων από την εταιρεία. «Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε κείμενα που ο κόσμος θα μπορούσε να κατανοήσει εύκολα. Οπότε γράψαμε 30 διαφορετικές υποθέσεις…μετά ζητήσαμε από δικηγόρους να γράψουν τα κείμενα που αντιστοιχούν σε αυτές».

Αυτή τη στιγμή η χρήση του Forget.me είναι δωρεάν.