Πολιτιστικά
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 10:20

Τραγικές ηρωίδες με αντικρουόμενες χορευτικές όψεις

Έχοντας διαγράψει σημαντική πορεία σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, η ομάδα RootlessRoot επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το δυναμικό σόλο «W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)», που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, στις 4 και 5 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Έχοντας διαγράψει σημαντική πορεία σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, η ομάδα RootlessRoot επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το δυναμικό σόλο «W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)», που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, στις 4 και 5 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Ψυχογράφημα ανυπότακτης σωματικής ενέργειας

Στο «W Memorabilia», οι τραγικές ηρωίδες Φαίδρα, Μήδεια και Πασιφάη γίνονται το πρόσφορο έδαφος, πάνω στο οποίο διερευνώνται αντιθετικές και αντικρουόμενες όψεις της γυναικείας φύσης: πειθήνια σύζυγος και τιμωρός της απιστίας, στοργική μητέρα και απεγνωσμένη βρεφοκτόνος. Παρά το έντονα θεατρικό στοιχείο, η Λίντα Καπετανέα, με οδηγό την ορμητικότητα της μουσικής και την ανυπότακτη σωματική ενέργεια, επιχειρεί ένα ψυχογράφημα, που στηρίζεται εξ ολοκλήρου στη γλώσσα της κίνησης.

Μια συσσώρευση χειρονομιών και διαδικασιών

Η ομάδα RootlessRoot, που δημιουργήθηκε από τη Λίντα Καπετανέα και τον Γιόζεφ Φρούτσεκ, το 2006, στην Αθήνα, σημειώνει για την παράσταση: «Καθώς δημιουργούσαμε το “Phaedra's laboratory”, εγκαταλείψαμε την ανάγκη να παρουσιάσουμε κάτι με ιδιαίτερα αρθρωμένη μορφή, όμορφο ή με τη φιλοδοξία να είναι αρεστό. Είναι, μάλλον, μια παρουσίαση της ιδέας, παρά μια παρουσίαση του τελικού προϊόντος. Δεν είναι, όμως, και ένα work in progress ή ένα πείραμα, που θα επιθυμούσαμε να κρύψουμε κάτι από πίσω.

Ενδιαφερόμαστε, όπως τόσο πολλοί άλλοι καλλιτέχνες πριν από μας, για τη διαδικασία και την παρουσίαση των ιδεών, με τις οποίες δουλεύουμε. Στόχος μας είναι να κάνουμε το κοινό να δει πως τα ενδιαφέροντα και τα υλικά μας αποτυπώνονται, μέσω του τρόπου σκέψης και ερμηνείας μας. Πρόκειται για μια συσσώρευση χειρονομιών και διαδικασιών, που μας υποκινούν σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.
Το “Phaedra's laboratory” είναι: συνολική απάντηση στο θέμα χωρίς, κανέναν περιορισμό, μεγάλη ευαισθησία σε όλα τα υλικά, με τα οποία έχουμε δουλέψει, και με την αλληλεπίδραση που μας προκάλεσαν αυτά. Έχουμε βάλει αντικείμενα και χειρονομίες στην παράσταση, αλλά, καθώς η δράση ξετυλίγεται, τα παίρνουμε όλα πίσω, ώστε να μην παραμένει τίποτα».

Ταυτότητα παράστασης
Ιδέα - χορογραφία: Rootlessroot (Λίντα Καπετανέα - Γιόζεφ Φρούτσεκ), ανάπτυξη ιδέας: Rootlessroot - Μάρθα Φριντζήλα -  Νικολέτα Φριντζήλα, μουσική: Βασίλης Μαντζούκης, σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου, φωτιστική μελέτη: Rootlessroot -  Μανώλης Βιτσαξάκης, σκηνικά: Γιόζεφ Φρούτσεκ - Βασίλης Μαντζούκης, κοστούμια: Isabelle Lhoas, δραματουργία: Martin Kubran. Ερμηνεία: Λίντα Καπετανέα.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Ε: Πειραιώς 260 - Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.

naftemporiki.gr