Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Κωνσταντινούπολη στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπερηφάνειας με αίτημα την κοινωνική αποδοχή των ομοφυλοφίλων.
Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Κωνσταντινούπολη στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπερηφάνειας με αίτημα την κοινωνική αποδοχή των ομοφυλοφίλων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων προάσπισης των ΛΟΑΔ (των Λεσβιών, των Ομοφυλόφιλων, των Αμφισεξουαλικών και των Διαφυλικών προσώπων) και πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ, όπου πραγματοποίησαν πορεία για δύο ώρες κρατώντας τις σημαίες των ΛΟΑΔ και υπό την αυστηρή παρακολούθηση πολλών αστυνομικών.
«Πρέπει να αγωνιζόμαστε και να διδάσκουμε συνεχώς την ανεκτικότητα στην κοινωνία μας ενάντια στον τρόπο ζωής και τους κανόνες που μας επιβάλλουν» εξήγησε η Μισέλ Ντεμίσεβιτς, μία διαφυλική δημοσιογράφος από την Τουρκία που πρόσφατα δικαιώθηκε από το δικαστήριο που καταδίκασε μία γυναίκα η οποία της είχε επιτεθεί.
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποινικό αδίκημα στην Τουρκία, όμως η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη και συχνά συνοδεύεται από τη βία.
Το 2010 η υπουργός Οικογένειας και Γυναίκας, Αλίγε Σελμά Καβάφ, στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία «αρρώστια» που πρέπει να «θεραπευτεί», προκαλώντας την κατακραυγή των υπερμάχων της ομοφυλοφιλίας.
Εκτός του θέματος των σεξουαλικών μειονοτήτων, πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης εναντίον του πρωθυπουργού Ερντογάν, που κυβερνά την χώρα από το 2003.
Οι οργανώσεις ΛΟΑΔ κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από την περιοχή όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο πάρκο Γκεζί τον Ιούνιο του 2013, για να καταγγείλουν την «αυταρχική» και «ισλαμιστική» διακυβέρνηση του επικεφαλής της κυβέρνησης.
«Στην Τουρκία όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο να εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας. Η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το κοινό και φυσιολογικό εδώ. Όμως σε αυτήν την χώρα, όλες οι διαφορές είναι δύσκολες να επιδειχθούν και να γίνουν αποδεκτές», ανέφερε ο εκ των συμμετεχόντων στην πορεία, Αϊκούτ Γιανάκ.