Στο μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και την πολιτική του στρατηγική, με πρωταγωνιστές τους θιασώτες της στροφής προς το μεταρρυθμιστικό Κέντρο, αλλά και υποστηρικτές της κίνησης προς τα δεξιά.
Στο περιθώριο του προβληματισμού που προκαλούν στο Μαξίμου οι δικαστικές αποφάσεις για τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, εντός της Ν.Δ. «ανοίγει» η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της παράταξης.
Επί του παρόντος, όπως σημειώνει στέλεχος του κόμματος, τα περί «Νέας Ελλάδας» έχουν εγκαταλειφθεί, λόγω των αντιδράσεων τόσο της καραμανλικής πτέρυγας, όσο και πολλών κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι αυτό που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή είναι «το άνοιγμα προς το μεταρρυθμιστικό Κέντρο», κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο αν στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο δεν υπήρχαν στελέχη και συνεργάτες οι οποίοι επιμένουν ότι δεξιότερα της ΝΔ υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Ωστόσο η άλλη πλευρά ισχυρίζεται πως με τη στροφή προς το Κέντρο θα ανακτηθεί ένα μεγάλο μέρος του ενός εκατομμυρίου που έχει απολέσει από τον Ιούνιο του 2012 και μετά.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ανοίγει το θέμα της διεύρυνσης του κόμματος βάζοντας όμως «απέναντι», όχι μόνο όσους υποστηρίζουν το άνοιγμα προς τα δεξιά, αλλά και τον λαϊκισμό.
«Είμαστε αντίθετοι στα άκρα και τις ακρότητες. Αυτά αποκλείονται ξεκάθαρα, εκφράζουμε με τις πολιτικές μας τους δημιουργικούς και τους παραγωγικούς Έλληνες, αυτούς που ασπάζονται τις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας και τον ριζοσπαστισμό του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, απέναντι στους λαϊκιστές», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μπορεί οι αναφορές του κ. Παπαμιμίκου να προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τα βέλη του γραμματέα του κόμματος είχαν και εσωκομματικούς αποδέκτες. Και συγκεκριμένα τα στελέχη της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» και όσους σπεύδουν να ξηλώσουν το πουλόβερ των μέτρων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αδιαφορώντας για το δημοσιονομικό κόστος και «χαϊδεύοντας» εκλογικές πελατείες.
Ο κ. Παπαμιμίκος δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει εντός της Ν.Δ. σε θέματα γραμμής. Θιασώτης ο ίδιος του ανοίγματος στο μετριοπαθές Κέντρο, ήταν ο εμπνευστής της αυτοδιοικητικής πολιτικής της Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές. Ήταν εκείνος που στήριξε τη θέση οι υποψηφιότητες του κόμματος πανελλαδικά να μην έχουν πολιτικό χρώμα και χρίσμα, μια πολιτική που εκ του αποτελέσματος απέδωσε. Κάτι που δεν συνέβη με τις καθαρά κομματικές επιλογές του Μαξίμου στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας. Τότε ο κ. Παπαμιμίκος είχε προτείνει τη στήριξη τόσο του κ. Καμίνη, όσο και του κ. Μπουτάρη και βεβαίως του «φίλου» του από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ Απόστολου Τζιτζικώστα.
Δίνοντας μάλιστα συνέχεια στο θέμα, ο κ. Παπαμιμίκος, μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού, αναφέρθηκε στις δύο πλευρές της ελληνικής κοινωνίας, των ανθρώπων «της κοινής λογικής, της παραγωγής και των μεταρρυθμίσεων» και από την άλλη «των λαϊκιστών, των συντεχνιών και των κάθε λογής συμφερόντων που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα».
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., το άνοιγμα προς το Κέντρο, κάτι που πρέπει να γίνει λόγω της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ίδιο χώρο - στροφή που επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Realnews» - θέλοντας και μη «αφήνει ένα κενό δεξιότερα της ΝΔ».
Το κενό αυτό ωστόσο εξαρτάται και από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και κυρίως με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού η εκτίμηση της Συγγρού είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων «έχει καθαρά αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά».
Συνεπώς, καταλήγει το ίδιο στέλεχος, «μπορεί να επιστρέψει στο κόμμα, ανεξαρτήτως γραμμής που θα ακολουθηθεί».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ