Πολιτική
Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014 11:47

ΔΕΗ και τρόικα στην κυβερνητική ατζέντα της επόμενης εβδομάδας

Μια γεμάτη εβδομάδα περιμένει από Δευτέρα τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Μια γεμάτη εβδομάδα περιμένει από Δευτέρα τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Την Τετάρτη  αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ που συναντά ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί ετοιμάζονται να υποδεχθούν στην Αθήνα την τρόικα.

Για το θέμα της ΔΕΗ το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο σπάσιμο και την πώληση του 30% της επιχείρησης. Τον τόνο έδωσε, όχι τυχαία, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στη Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Τα συνδικάτα είχαν στη χώρα επί δεκαετίες τον έλεγχο γι' αυτό δεν υπήρξε ανάπτυξη και πρόοδος. Τα συνδικάτα δεν θα μας υπαγορεύσουν την πορεία μας», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ο κ. Σαμαράς, καταλήγοντας: «Δεν θα επιτρέψω να αποφασίζουν τα συνδικάτα για σχέδια ιδιωτικοποιήσεων».

Για το θέμα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει, μέχρι την Τετάρτη, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Άλλωστε οι δύο άνδρες, πρέπει να συζητήσουν και την ψήφιση, χωρίς παρατράγουδα, των προαπαιτούμενων στη Βουλή, τη διαμόρφωση κοινής στάσης έναντι της τρόικας και το μεγάλο θέμα των φοροελαφρύνσεων που έχει ανοίξει εσχάτως με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός στις αποσκευές του από τις Βρυξέλλες κουβαλά και την αναγνώριση των Ευρωπαίων ομολόγων του και κυρίως της Άνγκελα Μέρκελ, η εμμονή της οποίας σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι γνωστή, της ανάγκης η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας να συνδυάζεται με πολιτικές ανάπτυξης.

«Δεν είναι το επιθυμητό», λέει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, «αλλά  είναι ένα πρώτο ράγισμα στο μέχρι πρότινος άθραυστο γυαλί της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» και «καθιστά πιο ρεαλιστικά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς».  

Προβληματίζει η φορολογική κόπωση των πολιτών 

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την «μετά τρόικα» εποχή στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι προέχει η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

«Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν», σημειώνει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, «και χωρίς κανείς να παραβλέπει τις διαδικασίες για την εκλογή ΠτΔ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως σκοπεύει να πορευτεί εντός του 2015 με βασικό στόχο την ελάφρυνση των βαρών από τις πλάτες των πολιτών και τις ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Η κυβέρνηση, η οποία χθες έσπευσε να δώσει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ,  διαπιστώνει «φορολογική κόπωση» στους πολίτες και βλέπει με προβληματισμό να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το κράτος.   

Ήδη ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δώσει εντολή στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) να ξεκινήσει να καταρτίζει έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα κυρίως των εισπρακτικών μέτρων των τελευταίων χρόνων ώστε να δούμε ποια από αυτά αποδίδουν και με τι κοινωνικό κόστος. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω και ξαφνιάζοντας αρκετούς, αλλά όχι το Μαξίμου, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο νέος ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ και την έκτακτη εισφορά.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε για το επόμενο χρονικό διάστημα σήμερα σειρά συνεδριάσεων και συσκέψεων στη Χαριλάου Τρικούπη αφενός για εσωκομματικά θέματα, ενό ψει του συνεδρίου του κινήματος, αφετέρου για θέματα όπως η «μικρή ΔΕΗ» και οι αλλαγές στη φορολογία.

Ειδικότερα για το τελευταίο ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Τομέα Οικονομίας, μαζί με τους βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να προετοιμάσουν συνολική δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, για αλλαγές στη φορολογία. Ο στόχος είναι να κατατεθεί συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ