Κοινωνία
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 09:36

Υπό εξέταση τρεις παράμετροι πριν την αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους. Τρεις οι βασικές παράμετροι που εξετάζονται στο ΥΠΟΙΚ πριν την αποκατάσταση των μισθών τους. 

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους και αφού, κατά πληροφορίες, προηγηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των συγκεκριμένων κλάδων. 

Την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο το όλο θέμα είναι σχετικά περίπλοκο, καθώς περιλαμβάνει τρεις κύριες παραμέτρους. 

Η πρώτη παράμετρoς αφορά το εάν υπάρχει η νομική δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας των συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτΕ (η πρώτη αίσθηση συνηγορεί υπέρ αυτού), ήτοι ο περιορισμός του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών ή η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μικρότερων περικοπών από αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά το γεγονός ότι περίπου 75.000 ένστολοι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους (δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ). Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα πρέπει, με την αποκατάσταση των αποδοχών στο πρότερο ή σε υψηλότερο επίπεδο από το τρέχον, να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά του μερίσματος.

Τέλος, η τρίτη παράμετρος αφορά το εάν, με δεδομένο ότι ως «αντιστάθμισμα» στις περικοπές των αποδοχών είχαν «ξεπαγώσει» οι μισθολογικές προαγωγές, η αναπροσαρμογή των αποδοχών μετά την απόφαση του ΣτΕ θα γίνει με βάση τους νέους βαθμούς. 

Μη αμελητέο ζήτημα είναι και το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει τελικά, με τον κ. Σταϊκούρα να σημειώνει χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, καθώς η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε το 2014.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του τρέχοντος έτους καλύπτουν ένα μέρος του κόστους, αλλά υπάρχει προβληματισμός για το 2015, έτος κατά το οποίο ήδη προβλέπεται, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: ΑΜΠΕ