Πολιτική
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 09:16

Αναζητούνται εναλλακτικές για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς

Τις «εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο», που δεν είναι άλλος από τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αναζητούν στην παρούσα φάση η κυβέρνηση και η νεά ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. «Αντικείμενο διαβούλευσης με την τρόικα» η έκτακτη εισφορά και ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Τις «εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο», που δεν είναι άλλος από τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αναζητούν στην παρούσα φάση η κυβέρνηση και η νεά ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, η νέα κυβέρνηση «ψάχνει ακόμη τον βηματισμό της», επιχειρώντας να ισορροπήσει «μεταξύ του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και των αναγκών της κοινωνίας, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από την πολυετή λιτότητα, την ύφεση και την υψηλότατη ανεργία».

Παράλληλα, το εν λόγω στέλεχος σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας τους στόχους της νέας κυβέρνησης, είχε μιλήσει για τη διόρθωση αδικιών, ενώ στελέχη της έκαναν λόγο για φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015 και μετά.          

Χθες, το ΥΠΟΙΚ έβαλε στο κάδρο την έκτακτη εισφορά και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Οι δύο αυτοί φόροι, ο ένας έκτακτος που όμως ήρθε για να μείνει κι ο άλλος στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, λέει κυβερνητικός βουλευτής, «θα γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης με την τρόικα». Ο στόχος είναι «να μην πληρώνουν το μάρμαρο οι ίδιοι και οι ίδιοι», και κατά τεκμήριο τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας για την κατάρρευση των οποίων έκανε ειδική μνεία έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες.    

Όλα αυτά βέβαια, κατά την κυβέρνηση, προϋποθέτουν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των υποδόσεων του καλοκαιριού για την οποία, όπως όλα δείχνουν, μεγάλο αγκάθι θα αποτελέσει το «σπάσιμο» και μετέπειτα η πώληση του 30% της ΔΕΗ.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τον νυν υπέρ πάντων αγώνα και πολλά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, στέλνουν το μήνυμα ότι στήριξη του νομοσχεδίου θα σημαίνει για αυτούς «την πολιτική τους καταδίκη». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κυβερνητικοί βουλευτές έχουν ζητήσει την αντικατάτασή τους από το δεύτερο θέρινο τμήμα της Βουλής στο οποίο θα έρθει προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο.   

Αναφορικά με το «πρόβλημα» που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη μετά την αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών να προχωρήσει και σε αντίστοιχη κίνηση με τους ένστολους. Όταν ξεκαθαρίσει το ύψος του σχετικού κονδυλίου θα υπάρξει πρόβλεψη γι' αυτό στο μεσοπρόθεσμο 2015 - 2018. Η διαφορά με το κονδύλι για τους δικαστικούς είναι ότι η απόφαση πάρθηκε το 2013 και συνεπώς υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον τρέχοντα προϋπολογισμό. 

Σε κάθε περίπτωση η έλευση της τρόικας τον Ιούλιο στην Αθήνα θα είναι ένα πρώτο crash test για τις διαθέσεις των δανειστών μας. Ωστόσο, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι αυτή τη φορά υπάρχει θέληση από πλευράς κυβέρνησης «να εξορθολογήσει τα κακώς κείμενα» και αναζητείται ο «οδικός χάρτης» μέσω του οποίου θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ