H συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει να ελέγχει αυστηρά τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα και εγείρει γραφειοκρατικά και αυθαίρετα εμπόδια, κατήγγειλε σήμερα μια αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
H συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει να ελέγχει αυστηρά τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα και εγείρει γραφειοκρατικά και αυθαίρετα εμπόδια, κατήγγειλε σήμερα μια αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Στόχος της συριακής κυβέρνησης παραμένει να ελέγξει το έργο του ΟΗΕ και των εταίρων του, ενώ εμείς επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στα πρόσωπα που έχουν απελπιστικά ανάγκη τη βοήθειά μας» δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας η Βάλερι Έιμος, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Έιμος, 241.000 Σύροι ζουν σε περιοχές υπό πολιορκία στη Συρία και μόλις το 1% εξ αυτών έλαβε επισιτιστική βοήθεια τον περασμένο μήνα. Εξάλλου συνολικά 4,7 εκατ. Σύροι ζουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ένας αριθμός δηλαδή αυξημένος κατά 1,2 εκατ. πρόσωπα σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Η Έιμος παρουσίασε την 4η έκθεση του ΟΗΕ για την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία. Η έκθεση αυτή υπολογίζει σε 10,8 εκατομμύρια τον αριθμό των Σύρων που έχουν ανάγκη βοήθεια και υπογραμμίζει ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να φθάσουν σε 4,7 εκατομμύρια Σύρους».
Εξαιτίας της ανασφάλειας και των περιορισμών, ο ΟΗΕ «αδυνατεί να φθάσει με σταθερό τρόπο σχεδόν στο 50% εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια» περιέγραψε η Έιμος.
Η αξιωματούχος καταγγέλλει τις καινούργιες διαδικασίες που έχει επιβάλει από τον Απρίλιο η Δαμασκός για να ελέγξει τα φορτηγά διανομής «οι οποίες δεν εφαρμόζονται σωστά και έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στη διανομή». «Αυθαίρετοι περιορισμοί και εμπόδια, περιλαμβανομένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιβάλλει η κυβέρνηση, περιορίζουν» τη μεταφορά της βοήθειας, σημείωσε επίσης.
Η Έιμος για μια ακόμα φορά κάλεσε τη Δαμασκό να επιτρέψει τη διέλευση των φορτηγών διανομής βοήθειας από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία, γεγονός που θα επέτρεπε σύμφωνα με την ίδια να φθάσει σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο