Πολιτική
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 19:46

Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας

«Η Αθήνα δεν θέλει τρίτο πακέτο βοήθειας» δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο οποίος επιμένει πως η χώρα αφήνει πίσω την ύφεση. Επίσης ο πρωθυπουργός εμφανίζεται θετικός όσον αφορά στην απομείωση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά την τρέχουσα συζήτηση για πιθανή χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλώνει: «Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη πάνε μαζί».

«Η Αθήνα δεν θέλει τρίτο πακέτο βοήθειας» είναι ο τίτλος αποσπάσματος συνέντευξης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». Σε αυτή ο πρωθυπουργός επιμένει πως η χώρα αφήνει πίσω την ύφεση, εμφανίζεται θετικός όσον αφορά στην απομείωση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά την τρέχουσα συζήτηση για πιθανή χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλώνει: «Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη πάνε μαζί».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει ότι η χώρα του θα αφήσει πίσω της την ύφεση. Και σε ό,τι αφορά την απομείωση του χρέους βλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόοδο. Αυτό εξακολουθεί να σημαίνει δουλειά για τη χώρα του», αναφέρει στον πρόλογό της η εφημερίδα και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά την λήξη των πληρωμών βοήθειας της ΕΕ αυτό το έτος, τρίτο πακέτο βοήθειας. Δεν βλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια κάποιο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα καθιστούσε αναγκαία περαιτέρω δάνεια βοήθειας».

«Στηριζόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς και, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένει ότι η χώρα του θα αφήσει πίσω της την ύφεση.

Και σε ό,τι αφορά την απομείωση του χρέους, επισημαίνει ο συντάκτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός βλέπει πρόοδο. Η Ελλάδα θα μειώσει το ποσοστό χρέους από το σημερινό 175% του ΑΕΠ, κάτω από το 110% ως το 2022, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, συνεχίζει το δημοσίευμα- «υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», διευκρινίζει ο πρωθυπουργός. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα συνεχίσει την επιτυχή της δημοσιονομική πολιτική, προσθέτει η εφημερίδα αναφερόμενη στον πρωθυπουργό. Αντιστοίχως, επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, πρέπει οι δανειστές να κάνουν πράξη την δέσμευσή τους να συζητήσουν για ελαφρύνσεις του χρέους. «Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί χαμηλότερα επιτόκια, μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και επιπλέον περιόδους χάριτος», εξηγεί ο πρωθυπουργός.

Για τη σχέση του με την Άγκελα Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «Μερκελιστή» που του αποδίδει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει πολλά γι΄αυτόν και του πρόσαψε πολιτική ανωριμότητα.

Για τις σχέσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο είπε πως έχει μια πολύ εποικοδομητική σχέση μαζί της όπως και με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Λύσαμε προβλήματα από κοινού, με αμοιβαίο σεβασμό και αλληλεγγύη και κατανοούμε ο ένας τον άλλον. Έτσι πρέπει να είναι μεταξύ εταίρων» είπε.

Για το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ υπεραμύνεται της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ άλλοι στην Ευρώπη θέλουν να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας προκειμένου να κινηθεί η ανάπτυξη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν βλέπει ως δίλημμα καθώς ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη πάνε μαζί.

«Στην Ελλάδα έχουμε τακτοποιήσει την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας μας των μεταρρυθμίσεων. Θέλουμε να επιμείνουμε με τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία. Ταυτόχρονα πρέπει να φροντίσουμε για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη».

Στο ερώτημα για το εάν θα ήταν υπέρ του να εξαιρούνται έξοδα τα οποία υπηρετούν πχ. απευθείας την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού απάντησε ως εξής:

«Αν με ρωτάτε προσωπικά, αυτό θα μου άρεσε. Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας. Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά ελλείμματα, είμαστε πολύ καλά. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι καινούργιες στατιστικές, αλλά ρευστότητα για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας».

 Για τους στόχους του προϋπολογισμού και τις απαιτήσεις των δανειστών

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του προϋπολογισμού, έχουμε στο μεταξύ συμφωνήσει με τους δανειστές, είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι αυτό δεν ήταν πάντα έτσι.

«Μόλις το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου η τρόικα προέβλεπε για το 2013 έλλειμμα στον πρωτογενή προϋπολογισμό, ο οποίος εξαιρεί την αποπληρωμή του χρέους και ζητούσε περαιτέρω εξοικονόμηση. Εμείς περιμέναμε πρωτογενές πλεόνασμα και δικαιωθήκαμε. Και στους πρώτους πέντε μήνες αυτού του έτους βρισκόμαστε καθαρά μπροστά από το πρόγραμμα» τόνισε.

Φόροι

 Επίσης στο ερώτημα για τον εάν βλέπει περιθώρια για μειώσεις φόρων απάντησε «ναι, δεδομένου ότι κάποιοι φόροι έχουν αποδειχθεί αντιπαραγωγικοί».

Έφερε σαν παράδειγμα τον ΦΠΑ στα εστιατόρια και την μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13%, λέγοντας ότι για αυτό υπήρξε πραγματική αντιπαράθεση με την τρόικα καθώς προέβλεψε απώλεια εσόδων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, «αλλά δεν υπήρξαν απώλειες - τα έσοδα μάλιστα αυξήθηκαν, διότι οι χαμηλότερες τιμές οδήγησαν σε μεγαλύτερο τζίρο».

«Μεταρρυθμιστική κόπωση»

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του καλείται να μιλήσει και για την «μεταρρυθμιστική κόπωση».

Ο κ. Σαμαράς απαντά ότι δεν του αρέσει ο όρος μεταρρυθμιστική κόπωση και τονίζει ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη και εξαντλημένη από αυτή την ύφεση.

Προσθέτει δε ότι αυτό εξηγεί την άνοδο ακραίων και λαϊκιστικών κομμάτων.

«Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με σύνεση αλλά και αποφασιστικά. Οι άνθρωποι δεν είναι κουρασμένοι από τις μεταρρυθμίσεις, το αντίθετο: Οι πολίτες περιμένουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες οι πολιτικοί τόλμησαν τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο  κ.Σαμαράς αναφέρεται και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές και αναφέρεται και στο πρόσφατο ταξίδι του Κινέζουν ομολόγου του στην Ελλάδα, λέγοντας πως αυτό ήταν μια απόδειξη εμπιστοσύνης.

«Δεν θα επιτρέψω στα συνδικάτα να αποφασίζουν για τις ιδιωτικοποιήσεις»

Για τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις αρνείται την έλλειψη πολιτικής βούλησης λέγοντας πως αυτές έχουν άλλες αιτίες.

«Όταν θέλαμε πχ. να ιδιωτικοποιήσουμε την εταιρεία αερίου ΔΕΠΑ, έμεινε στο τέλος ένας και μοναδικός ενδιαφερόμενος - ο ρωσικός κρατικός όμιλος Gazprom. Τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα στις Βρυξέλλες. Υπήρξαν ανησυχίες και παρεμβάσεις στο παρασκήνιο. Η Gazprom τελικά αποσύρθηκε, η συμφωνία τινάχτηκε στον αέρα. Η ιδιωτικοποίηση πρέπει προκηρυχθεί εκ νέου» είπε.

Υπογράμμισε δε ότι δεν θα επιτρέψει τα συνδικάτα να αποφασίζουν για σχέδια ιδιωτικοποιήσεων.

«Τα συνδικάτα είχαν σε αυτή τη χώρα επί δεκαετίες τον έλεγχο. Για αυτό δεν υπήρξε ανάπτυξη και πρόοδος. Τα συνδικάτα δεν θα μας υπαγορεύσουν την πορεία μας».

Δεν φοβάται πρόωρες εκλογές

Για το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητάει πρόωρες εκλογές, ο κ. Σαμαράς εκφράζει την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει προσφυγή στην κάλπη πριν από το κανονικό τέλος της νομοθετικής περιόδου, μέσα του 2016.

«Δεν τις χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε χρόνο για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας. Τότε οι άνθρωποι θα δουν τις επιτυχίες» αναφέρει.

Στο ερώτημα για τον εάν ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εάν μπλοκάρει στην Βουλή τον επόμενο Μάρτιο την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός απαντά: «Αυτό ελπίζει, αλλά δεν θα το καταφέρει. Θα βρούμε μια πλειοψηφία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ