Η προοπτική της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών κάνει την ανάγκη του προγραμματικού εξοπλισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικά επείγουσα, εκτίμησε ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Επιτροπής Προγράμματος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Η προοπτική της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών κάνει την ανάγκη του προγραμματικού εξοπλισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικά επείγουσα, εκτίμησε ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Επιτροπής Προγράμματος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Με την παράδοση των προγραμματικών κειμένων στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος και στο εξής ανοίγεται μια νέα περίοδος, ανακοίνωσε ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Επιτροπής.
Ο κ. Δραγασάκης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της ομιλίας του, ανέφερε ότι για το έργο της Επιτροπής Προγράμματος εργάστηκαν πάνω από 2.000 στελέχη και μέλη του κόμματος, εκ των οποίων τα 700 σε συστηματική βάση.
Η επικαιροποίηση του προγράμματος, που είναι απόφαση της ΚΕ, απαιτεί έναν νέο σχεδιασμό, είπε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι από «την αρχικά εσωστρεφή δουλειά, πρέπει να περάσουμε σε μια πιο εξωστρεφή δράση, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτόν και το "σώμα" της προγραμματικής δουλειάς που έχει γίνει ως τώρα».
Προτάσεις
Στην κατεύθυνση ενός τέτοιου σχεδιασμού, η Επιτροπή Προγράμματος υπέβαλλε προς την Κεντρική Επιτροπή ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις:
Όπως παρατήρησε ο Γιάννης Δραγασάκης, κοινό χαρακτηριστικό των συστημικών κομμάτων στην εποχή μας είναι η «κρατικοποίησή» τους. Και σημαντική διάσταση αυτής της «κρατικοποίησης» είναι, μεταξύ άλλων, και η απώλεια της προγραμματικής αυτονομίας τους. H προγραμματική συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων έχει ατονήσει ή είναι ανύπαρκτη.
Βασικό τους στήριγμα δεν είναι οι οργανώσεις και τα μέλη τους, αλλά θέσεις που κατέχουν στον κρατικό μηχανισμό. Ειδικά στη χώρα μας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κατ' εξοχήν κόμματα του κράτους, των μνημονίων και του «ΕΣΠΑ» είπε.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Προγράμματος έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα, έτσι ώστε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλει η διαφαινόμενη προοπτική ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το έργο που έχει παραχθεί, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο όγκος και η ποιότητα του προγραμματικού υλικού που είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση είναι τέτοια που εύλογα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το υλικό αυτό μπορεί να δημιουργήσει στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ την απαραίτητη αυτοπεποίθηση όσον αφορά την προγραμματική του επάρκεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση, συμπλήρωση και εμβάθυνση.
Προγραμματικά κείμενα βάσης
Τα προγραμματικά κείμενα βάσης είναι αναλυτικά κείμενα και στόχο έχουν να αναδείξουν το πρόβλημα, να προτείνουν λύσεις και να αποτυπώσουν διαφορετικές απόψεις, αν υπάρχουν, ή θέματα προς περαιτέρω έρευνα. Τα κείμενα αυτά είναι η βάση για την εσωκομματική και τη δημόσια διαβούλευση.
Στην Επιτροπή Προγράμματος και σε Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί γίνεται μια ορισμένη προκαταρκτική εργασία για θέματα όπως:
Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την οργανωμένη επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη των τμημάτων του κόμματος, των ομάδων εργασίας και της επιτροπής προγράμματος. Με το νέο αυτό ηλεκτρονικό εργαλείο, η επεξεργασία του προγράμματος και η διαβούλευση γίνεται πιο αποτελεσματική, με μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοκρατία.
Επίσης, θα είναι προσιτή η πρόσβαση σε επιλεγμένο υλικό σε κάθε Έλληνα πολίτη, ο όποιος θα μπορεί να παίρνει μέρος στη συζήτηση ή να λαμβάνει απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει.
Τα καθήκοντα της επόμενης περιόδου
Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η προγραμματική εργασία, τόσο καλύπτοντας τα όποια κενά, όσο –κυρίως- διευρύνοντας την εργασία αυτή με τη μελέτη γενικότερων θεμάτων για την πολιτική στρατηγική και τακτική.
Πρόκειται για θέματα με τα οποία η Επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά, παρά την κεφαλαιώδη σπουδαιότητά τους, την επίμονη εμφάνισή τους στην ιστορία της αριστεράς και την ιδιαίτερη οξύτητα των αντιπαραθέσεων στις οποίες δίνουν λαβή τα θέματα αυτά. Δηλαδή θέματα όπως είναι πχ οι σχέσεις κράτους- κυβέρνησης, κόμματος-κινήματος ή οι σχέσεις ταξικού- εθνικού, εθνικού- διεθνικού κ.λπ.
Πηγή: ΑΜΠΕ