Πολιτική
Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 12:23

ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι από διαφορετικές αφετηρίες

Η προεδρική εκλογή, οι διαδικασίες για την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εκκινήσουν το προσεχή Φθινόπωρο με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2015, επιταχύνουν τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Η προεδρική εκλογή, οι διαδικασίες για την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εκκινήσουν το προσεχή Φθινόπωρο με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2015, επιταχύνουν τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος με μακρά εμπειρία, αν τα επόμενα χρόνια πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας τα μικρότερα κόμματα «μοιραία θα αναγκαστούν να επιλέξουν, κάτι που θα προκαλέσει εσωστρέφεια στο εσωτερικό τους, ενδεχομένως και διάλυση».   

Στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, τον μεγάλο χαμένο των ευρωεκλογών, εμφανίζονται διαλυτικές τάσεις με αιχμή είτε τη συνεργασία με την ευρύτερη κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ, Ελιά, Ποτάμι, Κίνηση των 58), είτε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αποχώρηση του Βασίλη Οικονόμου και του Γρηγόρη Ψαριανού, ακολούθησε η αποχώρηση της Κατερίνα Μέγα, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, του Γιάννη Καλαφάτη, Γραμματέα Νομαρχιακής Δυτικής Αττικής και του Δημήτρη Αμανατίδη, Γραμματέα Νομαρχιακής Βόρειας Αττικής, οι οποίοι με επιστολή τους καταγγέλλουν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος ότι «φοβούνται τη συμμετοχή σε μια προοδευτική συμπαράταξη που δεν θα περιορίζεται στα στενά προσωπικά τους όρια».

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος, όπου η πλευρά του Σπύρου Λυκούδη έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει το «παρών». Το σίγουρο, όπως σημειώνει στο naftemporiki.gr βουλευτής του κόμματος, το προσεχές διάστημα η ΔΗΜΑΡ πολύ δύσκολα θα αποφύγει να συνθλιβεί εντός ενός σκηνικού έντονου διπολισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού και η θέση που θα πάρει κάθε βουλευτής για την εκλογή ή μη ΠτΔ από την παρούσα βουλή, μοιραία οδηγεί στη συνεργασία με τη μία ή την άλλη πλευρά.           

ΣΥΡΙΖΑ: στο επίκεντρο αρμοδιότητες και συμμαχίες

Σήμερα συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της επιστολής στελεχών, προερχόμενων από την πλειοψηφία του κόμματος, με την οποία επί της ουσίας «κατήγγειλαν» τον συγκεντρωτισμό με τον οποίο λειτουργεί ο πρόεδρος και μια ομάδα στελεχών, συνεργατών και συμβούλων πέριξ αυτού.    

Σε μια προσπάθεια η Πολιτική Γραμματεία, να «διασκεδάσει» τις ενστάσεις, στην εισήγησή κάνει λόγο για «υπερβολικό συγκεντρωτισμό», ενώ για τις συμμαχίες, παρά το γεγονός ότι γίνεται λόγος για άνοιγμα προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους και κινήσεις όπως η «Κοινωνική Συμφωνία» και φυσικά τη ΔΗΜΑΡ, επί της ουσίας προτείνεται το άνοιγμα τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά του κόμματος.
Η πλευρά της μειοψηφίας, επί του παρόντος κρατά χαμηλούς τόνους και κατά τη συνήθη πρακτική της θα καταθέσεις τις αντιρρήσεις της υπό μορφή τροπολογιών στο τελικό κείμενο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία.

Ωστόσο, όπως παραδέχεται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ευρισκόμενο στον προθάλαμο της εξουσίας «εμφανίζει όλα τα συνήθη συμπτώματα, θετικά και αρνητικά». Στα θετικά συγκαταλέγεται η προοπτική εξουσίας που λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία σε μια από τις «ασθένειες» της Αριστεράς όπως η πολυδιάσπαση και στα αρνητικά ο «αρχηγισμός», οι τακτικισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι αναδιπλώσεις ειδικά σε θέματα γραμμής στο δρόμο προς την εξουσία.

Το αν ο Αλέξης Τσίπρας βρει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αναζήτηση συμμαχιών με πρωταρχικό στόχο το μπλοκάρισμα της Προεδρικής εκλογής και ακολούθως την κατάληψη της εξουσίας και της διατήρησης της εσωκομματικής γαλήνης, είναι ένα κρίσιμο στοίχημα το οποίο θα κριθεί σύντομα, καταλήγει το ίδιο στέλεχος.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ