Κόσμος
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 22:29

Ουκρανία: Αναζωπυρώνει την ένταση η ανακοίνωση για εκεχειρία

Τελεσίγραφο προς τους ρωσόφιλους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία χαρακτήρισε η Μόσχα την μονομερή κατάπαυση του πυρός  που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Την ίδια ώρα η Ρωσία ζητεί εξηγήσεις για τα πυρά που δέχθηκε σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία, κατά την οποία φέρεται ότι τραυματίσθηκε ένας Ρώσος εργαζόμενος. Παράλληλα οι ΗΠΑ κατηγορούν την Μόσχα πως αναπτύσσει και πάλι στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα.

Τελεσίγραφο προς τους ρωσόφιλους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία χαρακτήρισε η Μόσχα την μονομερή κατάπαυση του πυρός  που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Την ίδια ώρα η Ρωσία ζητεί εξηγήσεις για τα πυρά που δέχθηκε σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία, κατά την οποία φέρεται ότι τραυματίσθηκε ένας Ρώσος εργαζόμενος. Παράλληλα οι ΗΠΑ κατηγορούν την Μόσχα πως αναπτύσσει και πάλι στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός μέχρι τις 27 Ιουνίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις μάχες με τους φιλορώσους αποσχιστές στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τελεσίγραφο στους ένοπλους αποσχιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους.

Παράλληλα,  το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ένα ρωσικό σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκε πυρά από την ουκρανική πλευρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ρώσος εργαζόμενος στο τελωνείο.

«Η ρωσική πλευρά αναμένει μια εξήγηση και μια συγγνώμη» μετά το περιστατικό αυτό, επεσήμανε το Κρεμλίνο.

Νέες κατηγορίες από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν την παρουσία, ούτε την επέμβαση ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει εκ νέου στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που υποδηλώνουν την αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία υπό οποιαδήποτε πρόφαση», υπογράμμισε ο Έρνεστ.

«Οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Μόσχα, σύμφωνα με τις οποίες των ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτικές ζώνες στην ανατολική Ουκρανία, είναι εξίσου ανησυχητικές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που φτάνουν στην περιοχή συνδέονται με οποιαδήποτε αποστολή ασφαλείας στα σύνορα», επεσήμανε ο Έρνεστ.

Νωρίτερα η Μόσχα είχε εκφράσει την έκπληξή της για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται παρά για μέτρα που συνδέονται με την προστασία των συνόρων, τα οποία έχουν αποφασισθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και πυροβολικό σε περιοχές της μεθορίου με την Ουκρανία τα οποία ενδέχεται να δοθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν δικές τους πληροφορίες για την ανάπτυξη εκ νέου ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι επιπλέον άρματα μάχης ετοιμάζονται για αναχώρηση», σημείωσε η Ψάκι. «Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πυροβολικό σε μια περιοχή στη νοτιοδυτική Ρωσία, περιλαμβανομένου ενός είδους πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά όχι πια οι ενεργές δυνάμεις της Ρωσίας».

Το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Ουκρανός κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός, μέχρι τις 27 Ιουνίου, με τους φιλορώσους αποσχιστές στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

 «Απόψε, 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου», δήλωσε ο νέος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ - ένα από τα προπύργια των αποσχιστών.

Όπως είπε ο Ποροσένκο το διάστημα (των επτά ημερών) «είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία του αφοπλισμού, να αρχίσουμε να ορίζουμε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Αναφέρθηκε δε σε δύο μέτρα από το ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων που αποκάλυψε σήμερα.

Το σχέδιο επίσης αναφέρει «τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συνομιλίες», την αμνηστία «για εκείνους που έχουν παραδώσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα», την απελευθέρωση των ομήρων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Επίσης ορίζει «τον αφοπλισμό», τον τερματισμό της «παράνομης κατάληψης» των κτιρίων των περιφερειακών διοικήσεων των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες, τη σύντομη διενέργεια εκλογών για τα τοπικά κοινοβούλια και ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Απορρίπτουν την κατάπαυση του πυρός

Ωστόσο ένας εκ των αρχηγών των φιλορώσων αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία απέρριψε τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθε αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας» δήλωσε ο Βαλέρι Μπολότοφ, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Χαιρετίζει το σχέδιο ο ΟΗΕ   

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο με στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς.

Ο Μπαν Κι Μουν «χαιρέτισε την πολιτική βούληση που εξέφρασε ο πρόεδρος (Ποροσένκο) για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντιζαρίτς. «Λαμβάνει υπόψη του τα 14 μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, μεταξύ αυτών η κήρυξη εκεχειρίας, ο διάλογος και τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τέτοια μέτρα είναι ενθαρρυντικό», αλλά το σημαντικό είναι αυτά να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, υπογράμμισε ο Ντιζαρίτς.