Πολιτική
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2004 17:29

Περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία

Επεκτείνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των ΙΧ. αυτοκινήτων (μονών-ζυγών) στο «μικρό δακτύλιο», ενώ τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στον «Ολυμπιακό Δακτύλιο» θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου. Θα υπάρξει επίσης ολυμπιακή λωρίδα και στη Λεωφόρο Μαραθώνος.

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ μέχρι το τέλος Αυγούστου το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των ΙΧ. αυτοκινήτων (μονών-ζυγών) στο «μικρό δακτύλιο», ενώ τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στον «Ολυμπιακό Δακτύλιο» θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη για θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, του υπουργού Δημοσίας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μ. Λιάπη, της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, και της προέδρου του «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου.

Θα υπάρξει επίσης ολυμπιακή λωρίδα και στη Λεωφόρο Μαραθώνος, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, «ο υπουργός Μεταφορών θα ερευνήσει αν θα υπάρξει αντίστοιχη λωρίδα και στη Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου».

Κατά τη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης και θέματα σήμανσης. «Οπωσδήποτε η πληροφοριακή σήμανση θα είναι πλήρης και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε και οι άλλες σημάνσεις να είναι σε πολύ καλό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

Aνοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς δράσης των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ανοικτό άφησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Λόρενς Ντιρίτα, το ενδεχόμενο να δράσουν οι ΗΠΑ μονομερώς σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντιρίτα είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να δράσουν για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα και τους αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις νατοϊκών αξιωματούχων, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω καθυστερήσεων στην εξέταση των μέτρων που θα ληφθούν, ο κ. Ντιρίτα επισήμανε πως ο κίνδυνος τρομοκρατικού κτυπήματος είναι υπαρκτός και αφορά πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί τις ευθύνες της και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα.

«Οι τρομοκράτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι επιθυμούν να παρεμποδίσουν μια σειρά λειτουργιών σε όλο τον κόσμο. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για συγκεκριμένες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς Ολυμπιακούς, αλλά γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της», δήλωσε ο κ. Ντιρίτα. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συντονισμό κινήσεων με την κυβέρνηση της Ελλάδας για το πώς θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

«Οι ελληνικές Αρχές αποκλειστικά υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Πενταγώνου, ο υπουργός Αμυνας Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει και έχει καταστεί απολύτως σαφές προς όλους ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι Ελληνικές Αρχές, οι οποίες συστηματικά εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή από τότε που ανατέθηκε στη Χώρα μας η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα θα ίπταται πάνω από την Αθήνα ένα αερόπλοιο, τύπου Ζέπελιν, το οποίο εντάσσεται στην ομπρέλα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει εικόνες αλλά και τηλεφωνικές συνομιλίες.