Κόσμος
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 11:14

OHE: Πάνω από 50 εκατομμύρια εκτοπισμένοι παγκοσμίως

Ξεπέρασε τα 50.000.000, για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας συγκρούσεων και κρίσεων. Οι μισοί από τους εκτοπισμένους είναι παιδιά. 

Ξεπέρασε τα 50.000.000, για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας συγκρούσεων και κρίσεων.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έδωσε στη δημοσιότητα σχετική έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι μισοί από τους εκτοπισμένους είναι παιδιά, πολλά από τα οποία ταξιδεύουν ασυνόδευτα σε άθλια κατάσταση πέφτοντας συχνά στις δαγκάνες των δικτύων σωματεμπορίας.

Πάνω από 25.000 ασυνόδευτα παιδιά υπέβαλαν αίτηση ασύλου σε 77 χώρες το 2013, αντιπροσωπεύοντας μόνο ένα τμήμα των ανηλίκων που είναι εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο.

«Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς. Τους βλέπουμε στις οδούς της Μεσογείου, τους βλέπουμε στην οδό της Καραϊβικής, στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, τους βλέπουμε στην αφγανική οδό προς το Ιράν, προς την Τουρκία, προς την Ευρώπη, τους βλέπουμε παντού», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες. 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι πολλοί από τους εκτοπισμένους παγιδεύθηκαν σε συγκρούσεις ή διώξεις τις οποίες οι παγκόσμιες δυνάμεις αποδείχθηκαν ανίκανες να προλάβουν ή να τερματίσουν.

Οι εκτοπισμένοι αυξήθηκαν κατά έξι εκατομμύρια σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και φθάνουν συνολικά τα 51,2 εκατομμύρια.  Ο αριθμός περιλαμβάνει 16,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και 33,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους μέσα στις χώρες τους και 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους που ζητούν άσυλο και οι αιτήσεις τους εκκρεμούν.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι οι Σύροι αποτέλεσαν πέρυσι τους περισσότερους από τα 2,5 εκατομμύρια των νέων προσφύγων. Συνολικά σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα της Συρίας προς τις γειτονικές χώρες, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία, ενώ ακόμη 6,5 εκατομμύρια Σύροι παραμένουν εκτοπισμένοι εντός συνόρων. 

«Βλέπουμε εδώ τα τεράστια κόστη από το μη τερματισμό του πολέμου, την αποτυχία να διευθετηθεί ή να προληφθεί η σύγκρουση», ανέφερε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Βλέπουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει παραλύσει σε πολλές κρίσιμες κρίσεις σε όλο τον κόσμο». 

Συγκρούσεις που ξέσπασαν φέτος στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Ουκρανία και το Ιράκ διώχνουν περισσότερες οικογένειες από τα σπίτια τους, δήλωσε, διατυπώνοντας φόβους και για μια μαζική έξοδο Ιρακινών προσφύγων.

«Έχουμε ένα πολλαπλασιασμό νέων κρίσεων και ταυτόχρονα παλιές κρίσεις που μοιάζει να μην τελειώνουν ποτέ», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ σχολίασε πως «συνήθως στη συζήτηση που διεξάγεται στον ανεπτυγμένο κόσμο, υπάρχει η ιδέα ότι οι πρόσφυγες διαφεύγουν όλοι προς βορρά και πως ο στόχος δεν είναι ακριβώς να βρουν προστασία, αλλά να βρουν μια καλύτερη ζωή». «Η αλήθεια», συνέχισε, «είναι ότι το 86% των προσφύγων στον κόσμο ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο». 

Απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο με επικίνδυνα πλεούμενα για να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως μέσω Ιταλίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο