Ισλαμιστές σουνίτες, οι οποίοι ελέγχουν ένα μέρος του Ιράκ, κατέλαβαν ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων που χρονολογείται από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ισλαμιστές δεν είναι σε θέση να παράγουν λειτουργικά χημικά όπλα.
Ισλαμιστές σουνίτες, οι οποίοι ελέγχουν ένα μέρος του Ιράκ, κατέλαβαν ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων που χρονολογείται από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Γνωρίζουμε πως το ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) κατέλαβε το συγκρότημα Αλ Μουθάνα», αναφέρει η Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.
Η ίδια διευκρινίζει ωστόσο πως δεν πιστεύει ότι οι εξεγερμένοι ισλαμιστές είναι σε θέση να παράγουν λειτουργικά χημικά όπλα, επειδή τα προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται ακόμη εκεί είναι πολύ παλιά.
Το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, είχε αρχίσει να παράγει αέριο μουστάρδας και άλλα χημικά αέρια, μεταξύ των οποίων σαρίν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μερικούς μήνες μετά την άνοδο του Σαντάμ Χουσέιν στην προεδρία, σύμφωνα με ένα έγγραφο της CIA. Αυτό το πρόγραμμα χημικών όπλων είχε φθάσει απόγειό του στη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς περίπου 209 τόνοι αερίου σαρίν παρήχθησαν το 1987 και 394 τόνοι το 1988.
Ωστόσο η CIA υποστηρίζει πως το συγκρότημα αυτό είχε κλείσει στη συνέχεια μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, όταν αποφάσεις του ΟΗΕ απαγόρευσαν στο Ιράκ οποιαδήποτε παραγωγή χημικών όπλων.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν πάντως «να ανησυχούν για την κατάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής εγκατάστασης από το ΙΚΙΛ», διευκρίνισε η Ψάκι.
«Δεν πιστεύουμε πως το συγκρότημα περιέχει υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά και θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το μετακινήσουμε με ασφάλεια», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο