Αθλητικά
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2004 18:46

ΥΠΑΝ: Μέτρα για την εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Μέτρα για την εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου εξήγγειλε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Το πρώτο μέτρο προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ, το δεύτερο την αύξηση των ελάχιστων μετοχικών κεφαλαίων των Α.Ε. και το τρίτο τον υπολογισμό της αξίας των ποδοσφαιριστών και την αναγραφή αυτής στους ισολογισμούς των ΠΑΕ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο, οι υπάρχουσες ΠΑΕ, των οποίων οι ισολογισμοί δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου 2190/20, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά τους να είναι κατώτερα του ενός δεκάτου των καταβεβλημένων μετοχικών κεφαλαίων, θα πρέπει:

- Να καταβάλουν σε δύο δόσεις τα απαραίτητα κεφάλαια, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με καταληκτικές ημερομηνίες την 31η/12/2004 για το 50% του οφειλόμενου ποσού και την 30ή/6/2005 για το υπόλοιπο 50%. Σε περίπτωση που μια ΠΑΕ δεν καταβάλει την πρώτη δόση, θα της απαγορευθούν οι μεταγραφές, και σε περίπτωση που δεν καταβάλει το σύνολο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2005, τότε θα της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. Επίσης, σε περίπτωση που η χρήση 2003-2004 είναι και αυτή ζημιογόνος, θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2005 να καταβληθεί το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων, μαζί με τη δεύτερη δόση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

- Να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο στο ένα εκατ. ευρώ όσες παίζουν στην Β' Εθνική, και στα 2 εκατ. ευρώ όσες αγωνίζονται στην Α' Εθνική. Οι αυξήσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι 31/12/2006, ενώ οι νέες ΠΑΕ που θα δημιουργηθούν στη Β' Εθνική, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με τα νέα όρια κεφαλαίων.

- Να υπολογίσουν στο ενεργητικό και στα άυλα πάγια την αξία του συνόλου του ποδοσφαιρικού τμήματος με πίστωση του λογαριασμού παθητικού «διαφορές από αναπροσαρμογή λοιπών περιουσιακών στοιχείων». Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση τις αλλαγές των παικτών στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Για τον ορθό υπολογισμό της αξίας των ποδοσφαιριστών, το υπουργείο προτείνει τη σύσταση επιτροπής, με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, της ΕΠΑΕ, της ΕΠΟ, του ΠΣΑΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εισηγηθεί τη μεθοδολογία υπολογισμού της αξίας των ποδοσφαιριστών, λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δεδομένα αλλά και την εμπειρία του εξωτερικού.

Με βάση τα δεδομένα των ισολογισμών 31/6/2003 και χωρίς να έχει υπολογισθεί η αξία των ποδοσφαιριστών, οι ΠΑΕ της Α' Εθνικής με τις υψηλότερες οφειλές είναι η ΑΕΚ με 67,4 εκατ. ευρώ, ο Ολυμπιακός, με 22,1 εκατ. ευρώ και ο Αρης με 7,9 εκατ. ευρώ, ενώ της Β' Εθνικής είναι η ΠΑΕ Γιάννινα με 6,1 εκατ. ευρώ, η Παναχαϊκή με 2,5 εκατ. ευρώ και η Απόλλων Αθηνών με 1,8 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη ρύθμιση πρόκειται να ακολουθήσει και για τις ΚΑΕ (μπάσκετ), με διαφορές οι οποίες θα αφορούν κυρίως στα ελάχιστα εγγυητικά κεφάλαια των ΑΕ. Στην Α1 κατηγορία του μπάσκετ, τις υψηλότερες οφειλές έχει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με 14,1 εκατ. ευρώ, η ΚΑΕ Μαρούσι με 2,9 εκατ. ευρώ και η ΚΑΕ Περιστέρι με 1,9 εκατ. ευρώ.