Κόσμος
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2004 21:04

Μειώνονται τα αρνητικά δημοσιεύματα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στις νεοϋορκέζικες εφημερίδες, ενώ ειδικά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC -το οποίο και έχει τα δικαιώματα προβολής των Αγώνων- αυξάνει τα Ολυμπιακά διαφημιστικά σποτ, καθώς και τα σχετικά ρεπορτάζ για την χώρα μας.

Οι περισσότερες αναφορές επικεντρώνονται στα θέματα της ασφάλειας και στις υποτιθέμενες καθυστερήσεις των έργων. Ωστόσο όσο πλησιάζει η έναρξη των Αγώνων, παρατηρείται μείωση των αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολίων για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και δημιουργείται θετική προδιάθεση στους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την Αθήνα Αμερικανούς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το σχετικό δημοσίευμα της «New York Post», την περασμένη εβδομάδα, αλλά και η χθεσινή ανταπόκριση των «Νew York Times», υπό τον τίτλο: «Να πάμε ή να μην πάμε;», όπου υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τους Αγώνες είναι «εξαιρετικά και χωρίς προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά και έγιναν με τη βοήθεια κάποιων φίλων της Ελλάδας».

«Παρά τους δισταγμούς για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η απάντηση στο ερώτημα (να πάμε ή όχι στην Ολυμπιάδα) μπορεί να εξαρτάται από το πως βλέπει κάποιος το ζήτημα, με δεδομένο το γεγονός ότι η Αθήνα, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, μπορεί να είναι είτε το πιο επικίνδυνο σημείο στον κόσμο, είτε το ασφαλέστερο», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ενώ η εφημερίδα αναφέρεται στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς και τη στενή συνεργασία που υπάρχει με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε ενδεχόμενου στο θέμα της τρομοκρατίας.

«Αν οι Αγώνες της Αθήνας δεν μπορέσουν να είναι ασφαλείς, τότε θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι κανένα μέρος και κανένα γεγονός τέτοιων διαστάσεων δεν μπορεί να είναι ασφαλές», καταλήγει το εν λόγω δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, τη διεθνή πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας προβάλλει με σημερινή πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από την Πάφο της Κύπρου η «Wall Street Journal». Το δημοσίευμα παρουσιάζει την «πολυπλοκότητα του Ολυμπιακού εγχειρήματος για την παγκόσμια μεταφορά της Φλόγας, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας» και σημειώνει ότι «το κόστος (της λαμπαδηδρομίας) αγγίζει τα 50 εκατομμύρια δολάρια, δαπάνη που επωμίζεται η ΟΕΟΑ "Αθήνα 2004"».