Κόσμος
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 10:55

Αποφάσεις Ομπάμα για Ιράκ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να υπονόησε ότι δεν έχει ανάγκη την έγκριση των γερουσιαστών για ανάληψη δράσης στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να υπονόησε ότι δεν έχει ανάγκη την έγκριση των γερουσιαστών για ανάληψη δράσης στο Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το BBC, o κορυφαίος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακ Κόνελ δήλωσε μετά τη συνάντηση του κ. Ομπάμα με τους γερουσιαστές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε να μην αισθάνεται την ανάγκη να πάρει την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου για την ανάληψη οποιουδήποτε εγχειρήματος αναφορικά με το Ιράκ.

Ο κ. Ομπάμα είχε χτες συνάντηση με τους γερουσιαστές για να συζητήσουν σχετικά με την αντίδραση της Αμερικής στην προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Το Ιράκ έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να προβούν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Independent, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ιρακινούς αξιωματούχους ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Μαλίκι, πριν επέμβουν στη χώρα για να εμποδίσουν την προέλαση των Σουνιτών.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση μεταξύ σουνιτών και σιιτών όσο παραμένει στα καθήκοντά του ο Μαλίκι, τον οποίο οι σουνίτες θεωρούν υπεύθυνο για την καταπίεση που υφίστανται.