Πολιτιστικά
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 09:15

Διαβολικός καθρέφτης και διπρόσωπο σαμποτάζ σε λάθος αστέρι

Ένας σατανικός καθρέφτης, ένα ζευγάρι με σκοτεινά μυστικά, η καλύτερη ομάδα δίωξης ναρκωτικών, δύο ερωτευμένοι καρκινοπαθείς, ένα καταστροφικό ραντεβού και το αντίδοτο μιας παράξενης ερωτικής ασθένειας εισβάλλουν στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα.

Ένας σατανικός καθρέφτης, ένα ζευγάρι με σκοτεινά μυστικά, η καλύτερη ομάδα δίωξης ναρκωτικών, δύο ερωτευμένοι καρκινοπαθείς που βλέπουν τη ζωή με άλλα μάτια, ένα καταστροφικό ραντεβού στα τυφλά, ο ανελέητος πόλεμος δύο γκανγκστερικών συμμοριών και το αντίδοτο μιας παράξενης ερωτικής ασθένειας εισβάλλουν στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα.

«Ο καθρέφτης της Κολάσεως»

Στην ταινία τρόμου του Μάικ Φλάναγκαν - με τους Κέιτ Σάκοφ, Κάρεν Γκίλαν, Μπρέντον Τουέιτς, Τζέιμς Λάφερτι, Ρόρι Κοχρέιν, Άναλιζ Μπάσο και Γκάρετ Ράιαν, δέκα χρόνια μετά τον μυστηριώδη θάνατο των γονιών τους, δύο αδέλφια προσπαθούν να βρουν και να αποδείξουν τι ακριβώς συνέβη. Δράστης είναι ένας φαινομενικά ακίνδυνος καθρέφτης με σατανικές αντανακλάσεις, που οδηγούν στην παράνοια.
«Προσπαθήσαμε να μη δημιουργήσουμε μία απλή ταινία τρόμου. Θέλαμε να κάνουμε το κοινό να νιώσει ότι μπαίνει σε ένα φυσιολογικό σπίτι και, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει, η ιστορία  να εξελίσσεται σε κάτι πραγματικά τρομακτικό», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

«Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου»

Ο - υποψήφιος για Όσκαρ - Ιρανός σεναριογράφος Χοσεΐν Αμινί κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με ένα αγωνιώδες θρίλερ, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, και έχει γυριστεί στην Αθήνα, την Κρήτη και την Κωνσταντινούπολη. Με πρωταγωνιστές τον - επίσης υποψήφιο για Όσκαρ - Βίγκο Μόρτενσεν και τους Κίρστεν Ντανστ, Όσκαρ Άιζακ, Ντέζι Μπέβαν και Ντέιβιντ Γουαρσόφσκι, κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ένα ζευγάρι γνωρίζει έναν νεαρό Αμερικάνο ξεναγό, ο οποίος  γοητεύεται από τη γυναίκα και αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση σε δείπνο. Όμως, το ζεύγος κρύβει σκοτεινά και επικίνδυνα μυστικά.

«Διάβασα αυτό το μυθιστόρημα περίπου 20 χρόνια πριν», εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Ήταν συχνά παράλογο και ασυνεπές. Ωστόσο, η ιστορία και οι ελαττωματικοί χαρακτήρες του, με επηρέασαν βαθιά κι έμειναν μαζί μου έκτοτε. Είναι το μόνο βιβλίο, που ένοιωσα την υποχρέωση να σκηνοθετήσω, κυρίως επειδή αναγνώρισα πολλά από τα συναισθήματα και τις αδυναμίες των χαρακτήρων στον εαυτό μου».

«Σαμποτάζ»

Η καλύτερη ομάδα δίωξης ναρκωτικών στον πλανήτη θεωρείται υπεύθυνη για την εξαφάνιση δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από έφοδο στο κρησφύγετο ενός πανίσχυρου μεξικανικού καρτέλ, στην ταινία δράσης του Ντέιβιντ Άγιερ, με τους Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Ολίβια Γουίλιαμς, Τέρενς Χάουαρντ, Τζος Χόλογουεϊ, Αν Πάρις, Μιρέιλ Ένος, Χάρολντ Περινό, Τζο Μανγκανιέλο, Μαξ Μαρτίνι και Κέβιν Βανς. Η ομάδα αρχίζει να αποδεκατίζεται μυστηριωδώς, καθώς ο ένας μετά τον άλλο χάνει τη ζωή του.

«Το λάθος αστέρι»

Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Τζον Γκριν, το αισθηματικό δράμα του Τζος Μπουν - με τους Σεϊλίν Γούντλεϊ, Άνσελ Έλγκορτ, Νατ Γουλφ, Γουίλεμ Νταφόε, Λάουρα Ντερν, Λότε Βέρμπεκ, Σαμ Τράμελ και Μάικ Μπιρμπίλια - εξερευνά την αστεία, συγκινητική και, ταυτόχρονα, τραγική κατάσταση του να ζεις σε τεντωμένο σκοινί και να είσαι ερωτευμένος. Και όλα αυτά, μέσα από τη σχέση δύο αντισυμβατικών νέων, που πάσχουν από καρκίνο και βλέπουν τη ζωή με διαφορετική ματιά.

«Μαζί... με το ζόρι»

Η  απρόβλεπτη και αστεία πλευρά της αγάπης αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο στη ρομαντική κομεντί του Φρανκ Κοράτσι, με τους Άνταμ Σάντλερ, Ντρου Μπάριμορ, Τζεν ΜακΧέιλ, Γουέντι ΜακΛέντον - Κόβεϊ, Τζόελ ΜακΧέιλ, Κέβιν Νίλον, Τζέσικα Λόου και Τέρι Κρους. Όλα ξεκινούν ύστερα από ένα καταστροφικό ραντεβού στα τυφλά, στο οποίο δύο ανύπαντροι γονείς συμφωνούν σε ένα μόνο πράγμα: δεν θέλουν να ξαναϊδωθούν ποτέ. Η ζωή, όμως, έχει άλλα σχέδια…

«Το πέρασμα του Μίλλερ»

Στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης μάς μεταφέρει η αστυνομική ταινία του 1990, με τη σκηνοθετική υπογραφή των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και πρωταγωνιστές τους Τζον Τορτούρο, Γκάμπριελ Μπερν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν και Άλμπερτ Φίνεϊ. Σε μια πόλη, στην οποία Ιρλανδοί και Ιταλοί γκάνγκστερ διεκδικούν αποκλειστικότητα στις παράνομες δραστηριότητες, ένας άντρας θα βρεθεί μπλεγμένος στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις συμμορίες. Αλλάζοντας διαρκώς στρατόπεδα, θα τους παρασύρει όλους στην καταστροφή.

«Η δική μας νύχτα»

Από το 1986, έρχεται το γαλλικό αισθηματικό δράμα επιστημονικής φαντασίας του Λεό Καράξ, με τους Μισέλ Πικολί, Ζιλιέτ Μπινός, Ντενί Λαβάν και Ζουλί Ντελπί. Ασφυκτικά πιεσμένοι να εξοφλήσουν το χρέος τους σε μια μυστηριώδη και σκληρή γυναίκα, δύο ληστές αποφασίζουν να κλέψουν το αντίδοτο μιας ασθένειας, που προσβάλλει και σκοτώνει τους εραστές.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]