Οι ένοπλοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν επιτύχει τίποτα, παρά μόνο τη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας που καταστρέφει τη δική τους περιοχή, δήλωσε η επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι.
Οι ένοπλοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν επιτύχει τίποτα, παρά μόνο τη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας που καταστρέφει τη δική τους περιοχή, δήλωσε η επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι.
«Το μόνο που πέτυχαν είναι ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου που έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για πολλές χιλιάδες ανθρώπους», σημείωσε.
«Ήρθε η ώρα να αφήσουν κάτω τα όπλα και να συζητήσουν. Η ειρήνη και η συμφιλίωση, όπως και οι μακροπρόθεσμες λύσεις είναι σίγουρα εφικτές», συμπλήρωσε.
Οι ένοπλες ομάδες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ πρέπει «να σταματήσουν να θέτουν στους εαυτούς τους και στους πολίτες που ζουν στις περιοχές τους αυτό το αδιέξοδο, το οποίο οδηγεί απλώς στη μιζέρια, την καταστροφή, την προσφυγιά και την οικονομική εξαθλίωση», δήλωσε επίσης η κ. Πιλάι.
Ένας από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιέγραψε επίσης ένα «βασίλειο του τρόμου», σε ορισμένες περιοχές όπου οι ένοπλες ομάδες απαγάγουν ανθρώπους και επιτίθενται ανεξέλεγκτα.
Ο Τζιάνι Μαγκαζένι, αξιωματούχος του ΟΗΕ που επιβλέπει το έργο της 34μελούς αποστολής του διεθνούς οργανισμού στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η ζωή κυλά κανονικά για εκατομμύρια ανθρώπους στα ανατολικά της χώρας, αλλά υπάρχουν θύλακες όπου οι ένοπλες ομάδες έχουν τον πλήρη έλεγχο και δεν σέβονται κανένα νόμο.
«Μιλάμε για μια εποχή φόβου, αν όχι για το βασίλειο του τρόμου, σε εκείνες τις περιοχές όπου οι ένοπλες ομάδες απαγάγουν, εκφοβίζουν, κακομεταχειρίζονται, αν δεν βασανίζουν και κάνουν σεξουαλικές επιθέσεις», είπε ο κ. Μαγκαζένι.
Οι πολίτες απειλούνται σε βαθμό που φοβούνται για τη ζωή τους και δεν τολμούν να ψηφίσουν ή να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Επίσης, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, η έλλειψη της έννομης τάξης υπονομεύει βασικούς θεσμούς και παροχές, όπως η εκπαίδευση και το νερό. «Επίσης μπορεί σύντομα να δημιουργηθεί θέμα και με την έλλειψη τροφίμων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η τρίτη μηνιαία έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία καταγράφει λεπτομερώς την κατάρρευση της έννομης τάξης σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.